Žďas postaví energetické centrum za 4,3 mld. Kč v Magnitogorsku

15.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žďár nad Sázavou 15. srpna (ČTK) - Strojírenská a metalurgická firma Žďas ve Žďáru nad Sázavou vyhrála tendr na stavbu energetického zdroje za 4,3 miliardy korun v ruském Magnitogorsku. Zařízení bude zpracovávat plyn z nově stavěné vysoké pece v tamním metalurgickém závodě. Výstavba je rozdělená do dvou etap a potrvá do konce roku 2023. Takto významnou zakázku v Ruské federaci získal podnik po patnácti letech, sdělil ČTK v dnešní tiskové zprávě generální ředitel Žďasu Pavel Cesnek.

Energetický zdroj s výkonem 100 megawattů bude Žďas stavět pro podnik Magnitogorskij metalurgičeskij kombinat (MMK). Do konce roku 2022 má dokončit energetické centrum a o rok později předá i navazující výrobu stlačeného vzduchu, který bude metalurgický podnik dál využívat ve svém provozu. Tendr probíhal od února 2018 do března 2019. Žďas bude dodavatelem tohoto celku na klíč. Podpis dodavatelské smlouvy očekává na přelomu letošního září a října.

Ve výběrovém řízení Žďas porazil 11 konkurentů z celého světa, pomohla mu spolupráce se společnostmi Siemens, UNIS Power a dalšími firmami v oboru. \"Důležitým parametrem výběrového řízení u obrovského kontraktu je garance mateřské skupiny CITIC Group,\" uvedli zástupci Žďasu.

Žďas touto zakázkou podle výkonného viceprezidenta CITIC Europe Holdings Romana Náhončíka navazuje na dlouholetou tradici českých výrobců energetických celků a dodavatelů na klíč. \"Společnost MMK je pro nás prioritním zákazníkem, se kterým bychom výhledově rádi spolupracovali nejen na trhu Ruské federace, ale i v dalších zemích, kde tato firma působí,\" uvedl viceprezident ve zprávě. Žďas se podle něj může o takové zakázky ucházet i díky investicím do své modernizace, které za poslední dva roky převýšily 450 milionů korun.

Vítězství v tendru je podle zprávy druhým letošním úspěchem Žďasu v Rusku. V březnu Žďas uzavřel strategický kontrakt na dodávky výkovků pro jadernou energetiku s ruským gigantem Rosatom. Žďárská firma se tak stala auditovaným dodavatelem pro veškeré společnosti a projekty ruské skupiny Rosatom, uvedli její zástupci v dnešní zprávě. V letošním roce tak Žďas vyrobí na 400 výkovků s celkovou hmotností přes 200 tun, které budou součástí dodávek do tří jaderných elektráren.

Žďas, a.s., zaměstnává skoro 2000 lidí. Tržby společnosti za rok 2017 podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin činily 2,3 miliardy Kč. CITIC Europe Holdings je jediným akcionářem Žďasu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK