USA zařadily čínskou energetickou firmu CGN na černou listinu

15.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. srpna (ČTK) - Spojené státy zařadily přední čínskou státní společnost China General Nuclear (CGN) a tři její dceřiné firmy na černou listinu. Firmu působící ve sféře jaderné energetiky Washington obviňuje z krádeže americké technologie pro vojenské použití. Znamená to, že američtí výrobci nebudou moci čínským subjektům dodávat produkci bez udělení licence. Licenci ale USA poskytují jen zřídkakdy, napsal list Financial Times (FT).

Z důvodu národní bezpečnosti administrativa prezidenta Donalda Trumpa v poslední době zintenzívnila úsilí zablokovat dodávky amerických technologií čínským podnikům, Peking to označuje za nečestné praktiky. Ministerstvo energetiky USA vloni v říjnu zavedlo nová omezení na vývoz do Číny, aby zabránilo \"nezákonnému zneužití civilní jaderné technologie USA pro vojenské účely\".

Nynější rozšíření exportních omezení podle FT signalizuje hrozbu zvýšení tlaku Trumpovy administrativy na Británii a její vztahy s čínskými společnostmi, včetně Huawei a CGN, které Washington pokládá za bezpečnostní riziko. Do britské elektrárny Hinkley Point CGN investovala nejméně 2,7 miliardy liber (75,4 miliardy Kč).

Společnost CGN sdělila čínským státním médiím, že z počáteční analýzy rozhodnutí USA vyplývá, že dopady na její rozvoj budou jen omezené. Na žádost FT o vyjádření nereagovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK