Sberbank CZ v pololetí stoupl čistý zisk na 274 milionů korun

15.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Sberbank CZ vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 36 procent na 274 milionů korun. Jedná se o zatím nejlepší výsledek v historii banky v České republice, uvedla dnes banka v tiskové zprávě. Zisk pozitivně podle banky ovlivnil růst úrokových výnosů, vyšší čistý zisk z finančních nástrojů a úspora správních nákladů. Sberbank CZ vlastní prostřednictvím skupiny Sberbank Europe AG největší ruská banka Sberbank, kterou většinově vlastní ruský stát.

\"Je to výsledek úspěšné transformace banky, kterou jsme zahájili v loňském roce. V prvním pololetí se nám též podařilo spustit klíčové projekty, které jsou pro banku velkým mezníkem a jejichž výhody využijí naši klienti již v druhé polovině roku,\" uvedl generální ředitel banky Edin Karabeg. Jde podle něj o projekty nové karetní platformy, nového internetového a mobilního bankovnictví a nového systému pro schvalování a správu úvěrů.

Úrokové výnosy banky vzrostly v pololetí meziročně o 12 procent na 1,1 miliardy korun. Čisté výnosy z finančních operací meziročně stouply o devět procent na 1,2 miliardy korun a čistý zisk z finančních nástrojů vzrostl o 38 procent na 98 milionů korun. Správní náklady banka meziročně snížila o sedm procent na 720 milionů korun.

Bilanční suma banky ke konci června činila 79,2 miliardy korun. Celkový objem úvěrů poskytnutých klientům byl 62,6 miliardy korun a klientské vklady vzrostly na 66,1 miliardy korun. Podíl nesplácených úvěrů na celkovém portfoliu se za první pololetí snížil na 2,5 procenta.

Sberbank CZ, do února 2013 Volksbank CZ, působí na českém trhu od roku 1993 a od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni, kterou vlastní ruská Sberbank. Zisky i počtem klientů se Sberbank CZ řadí k menším bankám v Česku.

Čtveřice největších bank v Česku letos v prvním pololetí vydělala 31,7 miliardy Kč, což je o 19 procent meziročně více. Čtyřmi největšími bankami jsou ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK