Ceny průmyslových výrobců v červenci zpomalily růst na 2,1 pct

16.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v ČR v červenci zpomalily meziroční růst na 2,1 procenta z červnových 2,5 procenta. Zpomalil rovněž růst cen v zemědělství na 12,1 procenta a ve stavebnictví na 3,9 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky se zvýšily o 2,5 procenta, stejně jako v červnu. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Vývoj cen v průmyslu ovlivnilo zejména zdražení elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o osm procent. Ceny potravin, nápojů a tabáku se zvýšily o čtyři procenta. Zdražily také těžba, plastové a nekovové minerální výrobky nebo nábytek. Výrazně naopak zlevnil koks a rafinované ropné produkty. Klesly i ceny chemických látek a výrobků.

V zemědělství se ceny v rostlinné výrobě zvýšily o 16,7 procenta. \"Ceny raných brambor se zvýšily o téměř 59 procent, obilovin o 10,8 procenta a olejnin o necelých 15 procent. Výraznější vzestup cen byl u ovoce a zeleniny,\" uvedl vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiří Šulc.

Ceny živočišné výroby byly vyšší o 7,3 procenta. Jatečná prasata zdražila téměř o čtvrtinu, mléko zhruba o šest procent a drůbež o 4,6 procenta. Naopak ceny vajec klesly o 5,8 procenta a skot zlevnil o 2,4 procenta.

Ve stavebnictví zdražily materiály a výrobky, a to o zhruba o tři procenta. Mezi službami pro podniky rostly o více než deset procent ceny v zaměstnávání, o 6,6 procenta zdražilo pojištění a penzijní financování a o necelých šest procent zdražil poradenství v řízení. Vyšší byly i ceny za reklamní služby a průzkum trhu. Zlevnilo skladování a podpůrné služby v dopravě.

V meziměsíčním srovnání se ceny v průmyslu snížily o 0,1 procenta, v zemědělství o 1,5 procenta, ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,9 procenta a stavební práce zdražily proti červnu o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK