Dukovany podle plánu odstavují 1. blok, v druhém dokončují opravy

16.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 16. srpna (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany začali energetici dnes v poledne podle plánu snižovat výkon reaktoru prvního výrobního bloku, elektřinu přestane dodávat kolem 18:00. Jeho odstávka spojená s výměnou části paliva, kontrolami a modernizací zařízení by měla skončit na přelomu září a října. ČTK to sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Vyrábět tak nebudou dva ze čtyř dukovanských bloků. Druhý blok je od června odstavený kvůli opravám v parogenerátoru, zprovozněn by mohl být začátkem září.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů (MW) pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Odběratelů se podle firmy ČEZ snížení jejich výroby nedotkne, protože kromě zbývajících dvou bloků dukovanské elektrárny jsou v provozu i oba bloky Jaderné elektrárny Temelín.

Druhý dukovanský blok energetici odstavili kvůli opravě 24. června, při zvyšování jeho výkonu po měsíční plánované odstávce. Opravují netěsnost na záslepce jedné z několika tisíc trubiček v parogenerátoru. Podle informací, které společnost ČEZ uvedla v systému Market Transparency (REMIT), by výroba v tomto bloku měla být obnovena první týden v září.

\"Práce na opravě netěsné zátky na druhém bloku pokračují podle plánu. Samozřejmě ale před jeho opětovným uvedením do provozu provedeme všechny detailní testy a tlakové zkoušky,\" uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský v dnešní zprávě. Na krátkodobý souběh odstávek obou bloků je podle něj elektrárna připravená.

Při plánované odstávce prvního dukovanského bloku energetici z jeho reaktoru vyvezou jednu pětinu paliva, tedy 75 kazet, a nahradí ho čerstvým palivem. Budou kontrolovat zařízení bloku a uskuteční v něm 36 významných technických a modernizačních akcí. Pokračovat budou například v rekonstrukci části rozvaděčů.

Elektrárna Dukovany je v provozu od roku 1985. Loni dodala do sítě 14,25 TWh elektřiny a od začátku letošního roku vyrobila 9,115 TWh.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK