OPEC snížil odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok

16.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 16. srpna (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila odhad letošního růstu poptávky po ropě o 40.000 barelů na 1,10 milionu barelů denně a naznačila, že příští rok bude trh v mírném přebytku. Kartel to dnes uvedl ve své pravidelné měsíční zprávě. OPEC se na zásobování globálního trhu s ropou podílí asi jednou třetinou a na příští rok očekává útlum poptávky po své ropě.

Pesimistický výhled způsobený zpomalením růstu globální ekonomiky v atmosféře americko-čínské obchodní války a chystaného odchodu Británie z Evropské unie by mohl vést k tomu, že OPEC a jeho partneři se budou nadále držet strategie snižovat těžbu ve snaze dosáhnout růstu cen ropy, uvedla agentura Reuters. Ke spojencům kartelu OPEC se počítá i Rusko.

V důsledku politiky organizace OPEC zvyšovat ceny prostřednictvím snižování dodávek trvale stoupá těžba ropy z břidlic v USA i produkce dalších konkurentů.

Poptávku po své ropě pak OPEC na příští rok odhaduje na 29,41 milionu barelů za den, což by znamenalo o 1,3 milionu barelů za den méně v porovnání s letošním rokem. Přesto je odhad na příští rok proti červencové prognóze vyšší o 140.000 barelů za den.

Omezení dodávek ropy na trh OPEC se svými spojenci v červenci prodloužil do konce března příštího roku.

V celém světě se spotřebuje zhruba 100 milionů barelů ropy denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK