Koruna dnes zpevnila k euru i dolaru o víc než desetník

16.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Česká měna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám o víc než desetník. Vůči euru zpevnila o 12 haléřů na 25,74 Kč/EUR, proti dolaru si polepšila o 11 haléřů na 23,17 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Na zveřejněnou statistiku o výrobních cenách ale koruna podle analytiků nereagovala.

Výrobní ceny v průmyslu v Česku v červenci zpomalily meziroční růst na 2,1 procenta, v zemědělství na 12,1 procenta a ve stavebnictví na 3,9 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. \"Koruna však na zveřejněná data nijak zásadně nereagovala,\" podotkla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Také podle analytiků společnosti Next Finance nebyla důvodem pro posílení koruny zveřejněná čísla. \"Česká koruna dnes válcuje euro kvůli tomu, že Česká národní banka v nejbližší době nebude následovat Evropskou centrální banku v rozvolňování měnové politiky. Ačkoliv Česká národní banka prozatím nebude na sazby sahat, úroková atraktivita koruny proti euru poroste,\" uvedli.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,86 25,74 Kč/USD 23,28 23,17

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK