Ceny ropy posilují díky zvýšení maloobchodních tržeb v USA

16.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes po dvou dnech poklesu posilují. Pomohla jim čtvrteční zpráva o meziměsíčním zvýšení maloobchodních tržeb v USA, která zmírnila obavy z hospodářské recese. Zisky ale později snížil pesimistický výhled Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), napsala agentura Reuters.

Krátce po 17:30 SELČ severomořská ropa Brent připisovala 0,6 procenta na 58,59 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI zdražila o 0,3 procenta na 54,61 dolaru za barel.

Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v červenci zvýšily meziměsíčně o 0,7 procenta, mnohem více, než se čekalo. Ačkoli klesl prodej vozů, vysoké tržby hlásí internetoví prodejci, obchody s potravinami, oblečením a domácími spotřebiči; dařilo se i obchodním domům. Zpráva zmírnila obavy finančních trhů, že ekonomika USA míří do recese.

Růst ceny ropy se však zmírnil poté, co OPEC ve své pravidelné měsíční zprávě snížila odhad letošního růstu poptávky po ropě o 40.000 barelů na 1,10 milionu barelů denně. Kartel kvůli zpomalující ekonomice očekává snížení světové poptávky po své ropě i příští rok.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 58,59 58,23 New York - NYMEX WTI září 54,61 53,47

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK