Výrobci rozbušek Austin Detonator loni rostly tržby na 2 mld.Kč

19.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vsetín 19. srpna (ČTK) - Vsetínská společnost Austin Detonator, největší evropský výrobce důlních rozbušek, měla loni rekordní tržby 2,020 miliardy korun. Meziročně stouply o 40 procent. Zvýšil se také zisk, loni činil 448 milionů korun, o rok dříve to bylo 305 milionů korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy společnosti zveřejněné na serveru justice.cz.

\"Tržní podíly společnosti vzrostly v jihovýchodní Asii, Severní Americe a východní Evropě a východní Asii. Rok 2018 byl ve znamení dalšího nárůstu prodejů speciálních termostabilních rozbušek Oil*Star určených pro těžbu ropy a zemního plynu,\" uvedl ve zprávě jednatel společnosti Otta Grebeň. Společnost loni dodávala velké množství výrobků do velkých infrastrukturních projektů svých zákazníků ve střední a severní Evropě. Zaměřovala se také na výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

\"Zvýšená poptávka znamenala pro společnost další navyšování výrobních kapacit a nábory nových zaměstnanců. Ke konci roku pracovalo ve společnosti 1052 zaměstnanců, což představuje nárůst o 104 oproti minulému roku,\" uvedl Grebeň.

Firma navyšovala výrobní kapacitu investicemi do automatizace a robotizace výrobních procesů. K nejvýznamnějším investicím patřila linka na automatickou sestavu neelektrických rozbušek a nová automatická linka pro sestavu komponenty pro speciální termostabilní rozbušky Oil*Star. Kvůli ekologii firma vyvíjela novou neelektrickou rozbušku s minimálním obsahem plastů v rubanině po odstřelu, loni ji úspěšně otestovala u zákazníka. Pokračoval také dlouhodobý vývoj výrobkové řady ekologických rozbušek s nulovým obsahem sledovaných těžkých kovů.

Firma vyrábí elektrické, elektronické a neelektrické rozbušky, zážehové rozbušky i komponenty pro výrobu rozbušek. Roznětné systémy se používají pro těžební práce, stavební práce a demolice, důlní činnost, vyprošťovací práce a seismický průzkum. Převážná část produkce firmy jde na export.

Na letošní rok firma očekává, že těžební průmysl a stavebnictví bude podobně aktivní jako loni. \"Stejně tak trh v USA, hlavní odbytiště termostabilních rozbušek Oil*Star, bude nadále velmi aktivní a předpokládáme proto vysoké prodeje těchto rozbušek jako v roce 2018,\" uvedl jednatel.

Firma je součástí korporace Austin Powder se sídlem v americkém Clevelandu. Tradice výroby průmyslových rozbušek sahá ve Vsetíně do roku 1953, kdy jejich výrobu zahájila tamní zbrojovka. V roce 1999 tuto část výroby převzala firma Austin Detonator.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK