Bundesbank: Německá ekonomika zřejmě dál slábne

19.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. srpna (ČTK) - Německá ekonomika přes léto pravděpodobně dál zeslábla, protože kvůli nedostatku zakázek vázne výroba. Ve svém výhledu to dnes uvedla Deutsche Bundesbank, tedy německá centrální banka. Zpráva tak naznačuje, že největší evropská ekonomika už je nyní v recesi, uvedla agentura Reuters.

\"Celkový výkon ekonomiky by se opět mohl mírně snížit,\" píše se v pravidelné měsíční zprávě centrální banky.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve druhém čtvrtletí podle odhadu spolkového statistického úřadu snížil o 0,1 procenta proti prvnímu kvartálu, ve kterém o 0,4 procenta vzrostl. Dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou znamenají recesi.

Německo má proexportní ekonomiku, doplácí na obchodní válku mezi Čínou a Spojenými státy i na zpomalení růstu čínské ekonomiky. Důvěru investorů a podnikatelů nezvyšuje ani nejistota kolem způsobu, kdy a jak Británie opustí Evropskou unii. Problémy se začínají projevovat na pracovním trhu a slábne i trh služeb. Podporu ekonomice, která je největším obchodním partnerem České republiky, zatím poskytuje spotřeba a trvající stavební boom.

Přestože Německo, které si zakládá na vyrovnaných veřejných financích, vytvářelo v uplynulých letech rozpočtové přebytky, zatím se neodhodlalo podpořit ekonomiku veřejnými prostředky. Ministr financí Olaf Scholz ale v neděli uvedl, že finanční krize z let 2008 a 2009 zemi stála zhruba 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč) a že vláda je schopna uvolnit takovou částku v případě potřeby opět.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK