Ceny ropy rostou kvůli útoku jemenských rebelů na ropné pole

19.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou kvůli víkendovému útoku jemenských povstalců na saúdskoarabské ropné pole. Nárůst cen nicméně zmírnil páteční pesimistický výhled Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Investoři sledují rovněž vývoj kolem obchodního konfliktu mezi USA a Čínou.

Krátce po 17:00 SELČ severomořská ropa Brent připisovala 1,1 procenta na 59,28 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI zdražila o 1,4 procenta na 55,65 dolaru za barel.

Útok jemenských šíitských povstalců pomocí bezpilotního letounu na ropné pole v odlehlé oblasti sousední Saúdské Arábie způsobil požár v továrně na zpracování zemního plynu, ale produkci podle státního ropného gigantu Saudi Aramco nijak nenarušil.

\"Trh s ropou podle všeho po víkendovém útoku bezpilotního letounu v Saúdské Arábii zohledňuje geopolitická rizika. Pokud to ale nepovede k přerušení dodávek, tento faktor nemusí přetrvat,\" uvedl analytik společnosti UBS Giovanni Staunovo, kterého citovala agentura Reuters.

Čínské akciové trhy dnes zažily nejvýraznější růst za poslední dva měsíce, hlavní indexy přidaly více než dvě procenta. Investoři tak reagují na změny v určování základní úrokové sazby v Číně, které místní centrální banka oznámila o víkendu. Opatření mají podnikům pomoci snížit náklady na výpůjčky a podpořit podnikání poznamenané oslabením domácí poptávky a rok trvající obchodní válkou se Spojenými státy.

OPEC v pátek ve své pravidelné měsíční zprávě snížil odhad letošního růstu poptávky po ropě o 40.000 barelů na 1,10 milionu barelů denně. Kartel kvůli zpomalující ekonomice očekává snížení světové poptávky po své ropě i příští rok.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 59,28 58,64 New York - NYMEX WTI září 55,65 54,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK