Elanco převezme veterinární divizi Bayeru, vznikne silný hráč

20.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/Greenfield (USA) 20. srpna (ČTK) - Americká společnost Elanco Animal Health se dohodla na převzetí divize veterinárních přípravků německé společnosti Bayer, zaplatí za ni 7,6 miliardy USD (177 miliard Kč) v hotovosti a v akciích. Spojením vznikne podle objemu příjmů druhý největší hráč v sektoru zdravotních přípravků pro zvířata. Podniky to dnes oznámily ve společné tiskové zprávě.

Elanco díky akvizici rozšíří svou nabídku léků a zvýší ziskovou marži. Za divizi Bayeru zaplatí 5,3 miliardy USD v hotovosti a 2,3 miliardy USD v akciích. Očekává se, že dohoda bude dokončena v polovině příštího roku, v závislosti na jejím schválení antimonopolními úřady.

Prodej je součástí plánu farmaceutické a chemické společnosti Bayer zbavit se některých aktivit, včetně produktů pro péči o nohy Dr. Scholl či krémů na opalování Coppertone, uvedla agentura AP.

Elanco byla původně součástí farmaceutické firmy Eli Lilly, loni se však oddělila a vstoupila na burzu. Vyrábí přípravky pro domácí mazlíčky i hospodářská zvířata. Má zhruba 5800 zaměstnanců a působí ve více než 90 zemích. Loni měla firma příjmy 3,1 miliardy USD.

Divize Bayer Animal Health má asi 4250 zaměstnanců a její příjmy loni činily 1,7 miliardy USD. Mezi její přípravky patří mimo jiné odčervovací přípravky Drontal či obojky proti parazitům Foresto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK