Čína mírně snížila novou referenční úvěrovou sazbu

20.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Peking 20. srpna (ČTK) - Čína dnes podle očekávání mírně snížila svou novou referenční úvěrovou sazbu. Centrální banka se pomocí reforem úrokových sazeb snaží firmám snížit náklady na půjčky, aby tak podpořila domácí ekonomiku. Podle analytiků lze předpokládat, že banka bude muset ve snižování úroků pokračovat.

O víkendu centrální banka oznámila změny ve stanovování primární úvěrové sazby (LPR) a zároveň z ní učinila novou referenční sazbu pro půjčky, které komerční banky poskytují domácnostem a podnikům. Dnes tuto sazbu centrální banka snížila na 4,25 procenta z dřívějších 4,31 procenta. LPR je tak nyní o 0,1 procentního bodu nižší než dříve používaná referenční sazba, uvedla agentura Reuters.

Reformy úrokových sazeb jsou podle analytiků snahou o snížení finančních nákladů v čínské ekonomice, která se potýká se slábnoucí domácí poptávkou i s negativními dopady obchodního sporu se Spojenými státy. Meziroční růst čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalil na 6,2 procenta z 6,4 procenta v prvním kvartálu. Jeho tempo tak bylo nejslabší za posledních 27 let, ale v souladu s plánem čínské vlády.

\"Ačkoli by teď banky měly mít důvod k mírnému snížení úvěrových sazeb, dopad na ekonomickou aktivitu bude nepatrný,\" řekl k dnešnímu snížení referenční sazby ekonom Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics. \"Pokles o pouhých několik bazických bodů je malý,\" dodal.

Viceguvernér centrální banky Liou Kuo-čchiang dnes novinářům řekl, že je prostor pro další snižování úrokových sazeb i povinných minimálních rezerv bank. Analytici však upozorňují, že rozsáhlejšímu snižování úroků není centrální banka příliš nakloněna kvůli obavám, že by to vedlo k dalšímu růstu dluhů a ke vzniku bublin na realitním trhu.

Obavy ohledně vývoje na realitním trhu dnes dal najevo i viceguvernér Liou. Centrální banka podle něj nechce vidět další pokles úrokových sazeb u hypoték a zajistí, aby tyto sazby zůstaly bez výraznějších změn.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK