Mezi sedmi zájemci o investici v Belene je i české konsorcium

20.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 20. srpna (ČTK) - Mezi sedmi zájemci, kteří stojí o to být strategickým investorem v projektu bulharské jaderné elektrárny Belene, je i konsorcium zahrnující českou firmu Vítkovice Heavy Machinery. Oznámilo to dnes bulharské ministerstvo energetiky. Bulharsko by teď mělo do tří měsíců vybrat prioritní zájemce, které požádá o předložení závazných nabídek.

Sofia vrátila do hry zrušený projekt jaderné elektrárny loni. Kromě českého konsorcia zájem o výstavbu dvou reaktorů s celkovým výkonem 2000 megawattů vyjádřili také ruský Rosatom, čínská CNNC, dále Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), dva bulharští zájemci a společnost registrovaná v Německu. Zájem o menšinový podíl a dlouhodobý kontrakt na dodávky elektřiny oznámila také sousední Severní Makedonie, informovala bulharská ministryně energetiky Temenužka Petkovová.

Bulharsko doufá, že proces výběru strategického investora uzavře v květnu příštího roku. Celý projekt by měl být dokončen o deset let později. Odhadované náklady na projekt jsou deset miliard eur (258 miliard Kč), uvedla agentura Reuters.

Bulharsko zrušilo projekt elektrárny na řece Dunaj v roce 2012, protože se mu nepodařilo najít investory a protože čelilo tlaku z Washingtonu i Bruselu, aby omezilo energetickou závislost na Rusku. To mělo podle dohody jadernou elektrárnu postavit. Sofia pak musela zaplatit Rosatomu za zrušení projektu více než 620 milionů eur.

Projekt byl poprvé zahájen v roce 1981 a jeho kritici tvrdí, že výhody nejsou tak velké, aby omluvily výši investice. Projekt je navíc už desítky let zdrojem korupčních praktik, upozornil Reuters.

Bulharsko má nyní dva jaderné reaktory o výkonu 1000 MW v elektrárně Kozloduj na Dunaji, které byly postaveny ještě v době bývalého Sovětského svazu. Elektrárna se na celkových dodávkách elektřiny v zemi podílí zhruba 30 procenty.

Vláda uvedla, že nechce na projekt slibovat žádné další finanční prostředky z veřejných zdrojů, rozšiřovat státní záruky na případné půjčky ani uzavírat dohodu o nákupu elektřiny za zvýhodněnou cenu. Plánuje si ale ponechat v elektrárně blokační podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK