(Ne)zrušit stravenky: pro a proti

28.08.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Zrušení stravenek je ožehavé téma, protože jejich obliba u Čechů je vysoká. Kdy budou zrušeny? Jaké jsou výhody stravenek? A proč je raději zrušit?

Pobíráte stravenky od zaměstnavatele?  Jste s nimi spokojeni? Nebo byste raději dostali peníze na ruku? Vláda se chystá omezit používání stravenek, jaké jsou její argumenty?

Přestanou zaměstnanci obědvat bez stravenek? Podle zastánců stravenek ano....

Zrušení stravenek

Zdroj: Shutterstock

Kdo chce zrušit stravenky?

Nebojte, zatím se o úplném zrušení stravenek nemluví, ale v budoucnu k němu nejspíše dojde. Stravenky by rádi upozadily vládní strany ANO a ČSSD v připravovaném daňovém balíčku. Peníze, které by zaměstnavatelé chtěli vydat na stravenky, mohou poslat přímo na účet zaměstnance (bez odvedení sociálního a zdravotního pojištění) nebo by nadále mohli zaměstnanci pobírat stravenky. Jedná se spíše o mezikrok k postupnému zrušení stravenek.

Kdy si budete moci vybrat stravenky či peníze?

Připravovaný vládní daňový baliček bude platit nejdříve od roku 2021 a bude nejspíše zahrnovat i zrušení superhrubé mzdy a zeštíhlí daňový systém tak, aby byl jednodušší. V rámci zjednodušení mají být zrušeny stravenky, ale i další výhody pro daňové poplatníky (odečtení úroky z hypotéky z daňového základu). 

Jaká je alternativa ke stravenkám?

Zaměstnavatelé si budou moci vybrat, jakým způsobem budou zaměstnancům přispívat na stravování. Jak zmiňujeme výše, první možností budou klasické stravenky a druhou možností budou přímo peníze na stravování ke mzdě (o stejné hodnotě jako stravenky). Vláda si tím slibuje vynechání "nadbytečného" kroku - vydávání a autorizace stravenek, což vítá řada pohostinství.


Čtěte také:

Stavenky versus stravné

Jak je ze stravenek odváděno DPH

Stravenková pastička


Jaké jsou výhody zrušení stravenek?

Stravenky jsou podle mnohých pouze komplikací daňového systému, který zbytečně rozšiřuje již tak bujný a nepřehledný daňový systém.

Stravenky jsou časově omezeny a jestli si je zaměstnanec někam založí, tak mu mohou projít (v řádech měsíců) a ze zaměstnaneckého bonusu je bezcenný cár papíru. Stravenky, které nejsou vráceny, mají ročně hodnotu přibližně 150 milionů korun, a je to vlastně dar pro vydavatele stravenek od nepozorných zaměstnanců (či zaměstnavatelů). Stravenky jsou tedy nesystémové a pouze přidělávají zbytečný mezikrok, který nakonec zaplatí zaměstnanci a zaměstnavatelé.

Tip: Co dělat s propadlými stravenkami?

V dnešní době již přibližně třetina restaurací odmítá stravenky přijímat, protože za ně musí odvádět provize vydavateli stravenek, které se dle odhadů různí a pohybují se nejspíše mezi 5 až 15 %, což nakonec vždy zaplatí konečný zákazník (zaměstnanec).

Novinka navíc stávající systém neruší, ale pouze ho rozšiřuje o možnost volby a všichni ti, kteří kopou proti této změně a straší zhoršeným zdravím zaměstnanců, úbytkem kantýn, restaurací, jsou nejspíše nějak napojeni na stravenkový byznys, kterým se ročně protočí miliardy korun. 

Každoročně z Česka dle Ministerstva financí odvedou vydavatelé stravenek přibližně 600 milionů korun.

Tip: E-stravenky šetří čas a peníze

Proč stravenky nerušit?

Hlavními důvody, proč stravenky nerušit je ten, že se jedná o poměrně funkční systém, který ovšem pouze supluje roli peněz.

Stravenky mají tu výhody pro firmy, že jsou daňově uznatelný náklad.

Častým argumentem je ten, že stravenky motivují zaměstnance k pravidelnému jídlu, což pozitivně působí na pracovní výkon i zdraví zaměstnance.

Dalším argumentem je rušení restaurací, kantýn a další stravovacích zařízení, které jsou na poledních obědech pro zaměstnance závislé. Část takovýchto zařízení může zaniknout, ale v dnešní době nedostatku lidí v tomto sektoru to není z hlediska trhu příliš velký problém.

Kdo brání systém stravenek?

Odpůrci zrušení stravenek až příliš často debatují zdravím zaměstnanců. Zaměstnanci nyní ztratí motivaci k chození na zdravý oběd, na čas odpočinku a nabrání síly do další práce. Nějak podobně zní argumenty veskrze všech zástupců firem, které vydávají stravenky, ale co je ještě horší i šéfa odborů Josefa Středuly, předsedy ČMKOS, který by si měl uvědomit, že provizi ze stravenek nakonec vždy zaplatí zaměstnanci (od zaměstnavatele kvůli provizi dostanou méně a v restauraci zaplatí provizi v rámci ceny oběda). Na čí straně je předseda odborů, je v tomto případě nezodpovězenou otázkou, ale jeho komentáře to jasně naznačují.

Navíc neustálé omílání argumentů útočící na zdraví člověka již z dálky smrdí populismem. Stravenka nezaručuje zdravý oběd, v praxi se za ni dá koupit smažák, mražená pizza i tuzemák. Nakonec dodejme, že zaměstnanci nejsou hloupá stvoření a záleží jen na nich, jak s penězi naloží a ten, kdo si chce zajít na oběd, si na oběd zajde a ten kdo si chce místo oběda koupit cigarety či vodku, si jej koupí i za stravenky.

Zatím není znám přesný návrh zákona, tak uvidíme, kdy budeme místo stravenek dostávat peníze rovnou na účet.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 34 krát

Články ze sekce: DANĚ