Nezaměstnanost na Slovensku v červenci zůstala na 4,97 procenta

20.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. srpna (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v červenci nezměnila, zůstala na červnové úrovni 4,97 procenta. Drží se tak blízko historického minima. Oznámilo to dnes ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které na Slovensku řídí úřady práce. V Česku nezaměstnanost v červenci stoupla na 2,7 procenta z červnových 2,6 procenta.

\"Vývoj na trhu práce zatím nepotvrzuje signály, že nastává krize. Ekonomického vrcholu bylo dosaženo loni. Tento kalendářní rok (na Slovensku) nebude výraznější růst nezaměstnanosti,\" řekl novinářům slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter.

Tempo meziročního růstu exportně orientované slovenské ekonomiky podle dřívějšího odhadu ve druhém letošním čtvrtletí výrazně zpomalilo, a to na 1,9 procenta ze 3,7 procenta v prvním kvartálu.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, v červenci na pětimilionovém Slovensku dosáhl bezmála 137.000 lidí. Ve srovnání se stejným obdobím loni to představuje pokles téměř o 13.300 nezaměstnaných.

Slovenské úřady práce v červenci evidovaly 93.866 volných pracovních míst, což bylo mírně více než v červnu. Zaměstnavatelé tradičně hledají pracovníky zejména na pozice operátorů a montérů strojů a zařízení.

Nejnižší míru nezaměstnanosti od vzniku státu v roce 1993, a to 4,88 procenta, zaznamenalo Slovensko letos v květnu.

V červenci se proti červnu mírně, a to na 72.961 lidí, snížil počet cizinců zaměstnaných na Slovensku. Slovenské firmy začaly dříve najímat více cizinců, zejména Ukrajince a Srby, protože si začaly stěžovat, že je v zemi nedostatek kvalifikované pracovní síly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK