Menu Zavřít

Kdo patří v Německu mezi bohaté: bezdětný pár s příjmem 130 tisíc korun

16. 8. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Měsíční příjem 5160 eur (asi 134 tisíc korun) čistého pro dva lidi žijící ve společné domácnosti, to je v Německu hranice pro vstup do skupiny deseti procent nejbohatších obyvatel. Sami lidé, kteří mají vyšší příjmy, se cítí chudšími, než ve skutečnosti jsou. Lidé s vysokoškolským diplomem v Německu patří mezi čtvrtinu nejbohatších obyvatel.

Kdo se může řadit mezi deset procent nejbohatších Němců? Bezdětný pár s čistým měsíčním příjmem 5160 eur (133 600 korun). V případě jednočlenné domácnosti musí příjem dosahovat 3440 eur (89 tisíc korun). K těmto číslům dospěli ekonomové z institutu pro německou ekonomiku IW v Kolíně nad Rýnem.

Disproporce je dána tím, že náklady na osobu má dvojčlenná domácnost nižší než jednočlenná, která všechny poplatky a služby platí z jednoho příjmu. Vědci při svých výpočtech využili data berlínského socioekonomického panelu SOEP, jenž od roku 1984 monitoruje příjmy německých domácností (příjmy Němců z bývalé NDR se sledují od roku 1990). V roce 2016 činil medián čistého příjmu 1869 eur (48 400 korun). To znamená, že polovina německé populace má vyšší příjmy, polovina nižší.

Ze studie vyplývá, že tři čtvrtiny lidí, kteří jsou samoživiteli, mají nižší příjem než 1869 eur a jsou potenciálně ohroženi chudobou více než lidé, kteří žijí v páru a mají děti. Také 60 procent lidí, kteří žijí bez partnera, má příjem nižší, než je medián. Naopak 64 procent bezdětných párů je nad touto hodnotou.


Berete víc než 40 tisíc měsíčně? Patříte k 1 procentu nejbohatších lidí na světě

České bankovky, ilustrační foto


Medián lidí, kteří žijí sami a starají se o děti, je 1309 eur (33 900 korun). Ti patří mezi čtvrtinu nejchudší populace. Ze studie dále vyplynulo, že lidé s vysokoškolským vzděláním mají příjmový medián 2541 eur (65 800 korun) a patří mezi čtvrtinu nejbohatší populace.

Zajímavé je to, že lidé, kteří patří mezi nejbohatší, sami sebe řadí mezi střední třídu. Může to být způsobeno i tím, že vysocí němečtí manažeři mají výrazně vyšší příjmy než zbytek populace. Například dlouholetý generální ředitel automobilky Daimler Dieter Zetsche má od roku 2020 dostávat rentu ve výši 1,05 milionu eur (27,2 milionu korun) ročně, což znamená 87 500 eur (2,3 milionu korun) měsíčně.


Jak vysoký bude váš důchod? Spočítejte si to na důchodové kalkulačce


Rovněž lidé ze střední třídy bez vyššího vzdělání se považují za chudou část populace. Stále se projevuje rozdíl mezi západem a východem země. Na východě Německa mezi bohaté patří lidé, kteří mají čistý příjem 2839 (73 500 korun). Rozdíly panují také mezi lidmi, kteří platí nájem a kteří mají vlastní bydlení. Medián příjmů nájemců je 1493 eur (38 700 korun), vlastníci bytů mají k dipozici 2252 eur (58 300 korun).

Kalkulačka OECD spočítá, zda patříte mezi chudší nebo bohatší část populace.

Dále čtěte:

Neumřít v práci: kolik milionů je třeba na předčasný důchod?

Chudá penze: Češi mají na důchod naspořeno 60 tisíc. Desetkrát méně než průměr EU

Od výplaty k výplatě, tak žije polovina Čechů. Počítají s pozdějším odchodem do důchodu

Z chudého čínského venkova do předčasného kanadského důchodu. Exulantka radí ostatním, jak na to

BRAND24

Neplaťte kartou, vypněte televizi. 34 dobrých rad, jak ušetřit tisíce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).