Za stejnou službu různé ceny. Češi mohou změnou poskytovatele elektřiny ušetřit až 12 000

31.08.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Průměrná česká domácnost může za rok změnou poskytovatelů služeb ušetřit až 51 131 Kč. Vyplývá to z dat projektu Index24 za první pololetí tohoto roku. Index již šest let sleduje vývoj útrat domácností a také úspor, kterých lze u jednotlivých výdajů dosáhnout. Největším pravidelným výdajem zůstává pro Čechy i nadále hypotéka, nejvíce se však dá aktuálně ušetřit změnou dodavatele elektřiny – v průměru 12 000 korun, což je meziročně více než dvojnásobný nárůst.

Za projektem Index24 stojí internetový srovnávač finančních produktů Porovnej24.cz. Index sleduje vývoj cen v oblasti úvěrů, hypoték, povinného ručení, havarijního pojištění, plynu a elektřiny a cestovního pojištění.

Hypotéky v roce 2019

K velmi dramatickým změnám v poslední době docházelo právě u hypoték, za což nesou vinu zejména četné regulace zavedené ze strany Národní banky. Na začátku roku vzrostla průměrná měsíční cena za hypotéku oproti předchozímu čtvrtletí téměř o 500 Kč, zároveň se však téměř zdvojnásobil tzv. index úspory. Ten sleduje průměrný rozdíl mezi nevýhodnější a nejméně výhodnou nabídkou u dané služby – v lednu tak bylo například možné ušetřit volbou vhodného poskytovatele hypotéky v průměru až 1 259 Kč.

„Po bouřlivém začátku roku se situace na hypotečním trhu poněkud uklidnila, ale i tak klesl průměrný rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší hypotékou jen těsně pod tisíc korun za měsíc. Nejvíc mohou i nadále ušetřit rodiny, za měsíc mohou výběrem nejlepší nabídky uspořit přes patnáct set korun, tedy skoro dvacet tisíc ročně,“ vysvětluje současný stav na trhu s hypotékami Zbyněk Laisek, zakladatel portálu Porovnej24.cz.

Celkově se index úspor oproti začátku roku mírně snížil, oproti roku 2018 je však i nadále více než o sedm set korun měsíčně vyšší a průměrná domácnost tak může za měsíc na službách ušetřit celkem až 4 261 korun. Stejný vývoj má i celkový index útraty, který měří průměrnou částku, kterou za daný produkt domácnost zaplatí. Od začátku roku sice ceny služeb mírně poklesly, stále jsou však v součtu o více než tisícovku dražší než před rokem. Za měsíc teď průměrná domácnost zaplatí skoro 13 634 Kč.

Jak ušetřit na bydlení a energiích

Zdroj: Shutterstock

Kolik se dá ušetřit na energiích změnou dodavatele?

Volbou správného poskytovatele se dá ušetřit na všech službách, největší možnosti k úspoře však aktuálně nabízí energie. Největší rozdíly jsou mezi nabídkami jednotlivých dodavatelů elektřiny.

Za elektřinu zaplatí průměrná domácnost přes 32 636 korun za rok, což je o 25 % více než loni. Index úspory se ovšem oproti loňskému roku více než zdvojnásobil a dosáhl hodnoty 12 196 Kč. Nejvíce mohou ušetřit senioři, kteří také elektřinu nejčastěji užívají i k vytápění. Při vhodném výběru dodavatele mohou své výdaje snížit skoro o 20 tisíc ročně.

Ušetříte i správným výběrem povinného ručení a havarijního pojištění

Vyplatí se i správný výběr poskytovatele autopojištění. Ceny povinného ručení i havarijního pojištění totiž od minulého roku stabilním tempem rostou. „Povinné ručení dnes vyjde v průměru na více než pět a půl tisíce korun za rok, havarijní pojištění pak na více než devět tisíc. V obou případech vzrostla cena oproti minulému roku asi o patnáct procent. Co se týká havarijního pojištění, u toho se cena až na malé výkyvy zvedá od začátku našeho měření," komentuje vývoj Laisek.

Upozorňuje však, že velké jsou i rozdíly mezi jednotlivými nabídkami. „Index úspory dosáhl u obou druhů pojištění svého maxima v březnu, stále je však výrazně vyšší než loni. U havarijního pojištění navíc roste rychleji než index útraty, od minulého roku o více než pětinu. Pro ty, kteří uvažují o změně poskytovatele, či kteří si pořizují nové auto, je to velká příležitost, jak ulehčit domácímu rozpočtu,“ radí Laisek.

 

Konec růstu obou indexů?

Celkově oba indexy od začátku roku mírně poklesly, stále se však drží na úrovni výrazně vyšší než před rokem. Dobrou zprávou ale je, že index úspory vzrostl výrazně více než index útraty. Hodnota indexu útraty za všechny měřené služby je v současnosti 13 634 Kč za měsíc, což představuje oproti prvnímu pololetí 2018 nárůst o 8,2 %, oproti lednu 2019 je tato hodnota menší jen o 1 %. Celkový index úspory pak vzrostl od minulého roku o více než 22 % na hodnotu 4 261 Kč měsíčně.

Je tedy ta nejlepší chvíle dobře si zkontrolovat, zda za některou ze služeb neplatíte zbytečně víc, než je nutné. Pokud si vše dobře spočítáte a srovnáte, můžete za rok ušetřit desítky tisíc.

Zdroj: Porovnej24.cz


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel