Ropa zdražuje v reakci na pokles amerických zásob

21.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou v reakci na pokles jejích amerických zásob. Ty se podle údajů amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) v týdnu do 16. srpna snížily o 2,7 milionu barelů.

Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SELČ přidávala zhruba 1,3 procenta na 60,81 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 0,4 procenta na 56,33 dolaru za barel.

Pokles amerických ropných zásob byl silnější, než odhadovali analytici, kteří očekávali snížení zásob pouze o 1,9 milionu barelů. Ještě vyššímu nárůstu ceny ale zabránilo zvýšení zásob rafinovaných ropných produktů a obavy z vývoje globální ekonomiky.

V centru pozornosti zůstává napětí mezi Spojenými státy a Íránem. Íránský prezident Hasan Rúhání varoval Washington před stupňováním tlaku na Teherán, když uvedl, že pokud bude vývoz ropy z jeho země snížen na nulu, nebudou mezinárodní vodní cesty stejně bezpečné jako dříve.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 60,81 60,03 New York - NYMEX WTI říjen 56,33 56,13

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK