Americké akcie posílily díky dobrým výsledkům maloobchodníků

21.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily, protože překvapivě příznivé hospodářské výsledky některých významných maloobchodních společností signalizovaly silnou spotřebitelskou poptávku ve Spojených státech.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,93 procenta a obchodování uzavřel na 26.202,73 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,82 procenta na 2924,43 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,90 procenta na 8020,21 bodu.

Výrazně dnes posilovaly například akcie maloobchodních řetězců Target a Lowe\'s. Čtvrtletní zisky obou společností překonaly očekávání analytiků, firma Target navíc zlepšila odhad svého celoročního zisku.

Na devizovém trhu dnes americký dolar posiloval vůči japonskému jenu a švýcarskému franku, tedy měnám považovaným za bezpečné útočiště v období nejistoty. Naděje na nová opatření na podporu světové ekonomiky totiž zvýšily zájem investorů o rizikovější aktiva.

Kolem 22:00 SELČ si dolar vůči jenu připisoval 0,4 procenta na 106,60 JPY a vůči franku půl procenta na 0,9825 CHF. Euro vůči dolaru ztrácelo zhruba desetinu procenta na 1,1085 USD.

Pozornost finančních trhů se nyní upírá ke každoročnímu setkání světových centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole, které začne ve čtvrtek. Investory bude zajímat zejména páteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK