Ochránci přírody: Na Opavsku uhynuli dva čápi po jedu na hraboše

22.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Ochránci přírody našli na Opavsku dva uhynulé čápy bílé, u nichž testy potvrdily otravu toxickým fosfidem zinku. Ten je součástí jedu Stutox II, který se používá na trávení přemnožených hrabošů. Pracovníci Záchranné stanice v Bartošovicích přijali ve středu 14. srpna telefonickou informaci o dvou mrtvých čápech na Opavsku, následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci prokázalo, že čápi byli otráveni. ČTK o tom dnes informoval Český svaz ochránců přírody.

Vyjádření ministerstev zemědělství, životního prostředí a Svazu zemědělců ČTK zjišťuje. Rozhazování jedu Stutox II po polích nedávno povolil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení pozastavilo. Kritici opatření namítají, že jedem se otráví býložravci nebo dravci a šelmy, kteří otrávené hraboše sežerou.

\"V jejich volatech a u jednoho též v žaludku byla prokázána reziduí vysoce toxického fosfidu zinku (fosfanu), chemické látky, na jejíž bázi fungují některé jedy na hlodavce včetně v posledních týdnech často skloňovaného Stutoxu II,\" uvedli v tiskové zprávě ochránci. O otravě čápů informovali Krajskou veterinární správu v Ostravě i pobočku Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan našli v posledních dnech skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů. Zbytky účinné látky přípravku Stutox II rovněž prokázaly testy vzorků uhynulého zajíce a dvou bažantů z Tuřan.

mrz rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK