V rybníku Medenice na Kutnohorsku se objevil herpes virus

22.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - V rybníku Medenice na Kutnohorsku se objevil herpes virus, rybáři musejí všechny ryby zlikvidovat. Jde o první ohnisko ve Středočeském kraji, řekl dnes ČTK Pavel Bohatec z krajské veterinární správy. Na případ upozornil Český rozhlas - Radiožurnál.

\"Máme jediné ohnisko, dnes tam jsou všechny ryby likvidovány. Byla vyhlášena mimořádná veterinární opatření na pásma dozoru a ochranné pásmo,\" řekl Bohatec ČTK. \"Teprve po výlovu bude známo, jak velké množství ryb tam bylo,\" dodal.

Virus není přenosný na člověka, ale mohl by se rozšířit do dalších chovů. Po skončení výlovu musejí rybáři rybník dezinfikovat. Stejná nákaza se objevila i na dalších místech republiky, například v Pardubickém a Moravskoslezském kraji či v Praze.

Rybník Medenice, který patří Kutné Hoře, si chce pronajmout známý rybář a cestovatel Jakub Vágner. Podle starosty Josefa Viktory (ANO) v něm bude chovat velké sumce. Vágner si už dříve od města pronajal rybníky Katlov a Pohan a vybudoval u nich areál pro sportovní rybolov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK