ÚOHS se musí zabývat návrhem na zákaz plnění mýtné smlouvy

22.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. srpna (ČTK) - Antimonopolní úřad se musí znovu zabývat návrhem na zákaz plnění smlouvy mezi ministerstvem dopravy a novým provozovatelem mýtného systému, konsorciem CzechToll a SkyToll. Nejvyšší správní soud (NSS) nepřiznal odkladný účinek stížnostem proti červencovému rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Stížnosti podaly Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ministerstvo dopravy, CzechToll a SkyToll.

Nepřiznání odkladného účinku je patrné z databáze rozhodnutí NSS. V praxi to znamená, že platnost rozhodnutí krajského soudu není pozastavena do doby, než NSS rozhodne o kasačních stížnostech. Na usnesení, jehož znění má ČTK k dispozici, upozornila na twitteru Česká televize.

\"Stěžovatelé neprokázali, že by v důsledku účinků kasační stížností napadeného rozsudku hrozila reálná újma veřejným zájmům či přímo jejich nabytým právům,\" stojí v usnesení, jímž NSS nepředjímá rozhodnutí ve věci samé.

\"O odkladný účinek jsme žádali, nicméně opakované správní řízení už probíhá,\" řekl ČTK mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Krajský soud v červenci konkrétně vyhověl žalobě společnosti Kapsch, která je dosavadním provozovatelem systému elektronického mýtného. Kapsch se domáhá toho, aby ÚOHS zakázal plnění smlouvy s novým provozovatelem.

Mluvčí Kapsche David Šimoník v červenci uvedl, že krajský soud v podstatě nařídil ÚOHS, aby urychleně otevřel správní řízení a zneplatnil smlouvu s CzechToll a SkyToll. Úřad si podle červencového vyjádření předsedy Petra Rafaje stojí za odůvodněním svých dřívějších rozhodnutí.

Firma Kapsch tvrdí, že uzavření smlouvy bránilo dřívější předběžné opatření, smlouva tak byla uzavřena protizákonně. Úřad původně dospěl k závěru, že není důvod zakázat plnění smlouvy.

Konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera a slovenské SkyToll uspělo ve sledovaném mýtném tendru s nabídkou na desetiletý provoz za 10,75 miliardy korun. Na pozici správce mýta tak má na konci roku vystřídat společnost Kapsch.

Krajský soud také nedávno v jiném řízení rozhodl, že ÚOHS musí nejpozději do 9. září rozhodnout o námitkách firmy Kapsch proti mýtnému tendru. Soud tak vyhověl žalobě společnosti na nečinnost úřadu. V květnu soud přikázal antimonopolnímu úřadu znovu prošetřit podmínky mýtné soutěže, úřad ale chtěl čekat na výsledek řízení o kasační stížnosti.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK