Akcie v USA uzavřely kvůli protichůdným statistikám smíšeně

22.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. srpna (ČTK) - Americké akcie se dnes pohybovaly bez jasného směru a uzavřely smíšeně. Negativně na ně zapůsobila nepříznivá statistika z amerického zpracovatelského průmyslu, povzbuzení jim naopak poskytly údaje o nezaměstnanosti a dobré hospodářské výsledky maloobchodního řetězce Nordstrom.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,19 procenta a obchodování uzavřel na 26.252,24 bodu. Širší index S&P 500 ale klesl o 0,05 procenta na 2922,95 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,36 procenta na 7991,39 bodu.

Akcie zpočátku posílily, když zveřejněný čtvrtletní zisk Nordstromu překonal očekávání. V závěru obchodování si akcie této firmy pak připsaly 18,8 procenta. Dobrou zprávou pro akciový trh jako celek byly i údaje amerického ministerstva práce, které za minulý týden ukázaly nad očekávání velký pokles nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Naopak průzkum společnosti IHS Markit ozřejmil, že se aktivita amerického zpracovatelského průmyslu v srpnu poprvé po deseti letech snížila. Mezi investory to vyvolalo obavu, že americko-čínská obchodní válka by mohla ekonomiku USA stáhnout dolů. Trhy nyní čekají na páteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella, který by v něm měl dodat podrobnosti k zápisu z jejího červencového jednání, zveřejněnému ve středu.

Na devizovém trhu dnes kvůli nejistotě ohledně Powellova projevu oslaboval americký dolar. Kolem 22:00 SELČ ztrácel dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, 0,1 procenta na 98,20 bodu.

Velmi se ale dařilo britské libře. Její růst umožnila dnešní slova německé kancléřky Angely Merkelové, která si investoři vyložili tak, že do 31. října, kdy má Británie opustit Evropskou unii, lze vyřešit problém s její irskou hranicí. Po 22:00 SELČ na libru euro ztrácelo 1,1 procenta na 0,9044 GBP a k dolaru libra zpevňovala o jedno procento na 1,2255 USD.

vjn

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK