Jak docílit toho, aby pronajimatel dovolil domácího mazlíčka? Zeptali jsme se realitního makléře

03.09.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte domácího mazlíčka a kvůli němu je problém sehnat pronájem? Přečtěte si, jak na takovou situaci hledí realitní makléř.

Na otázky na téma pronájem se zvířetem bude pro Finance.cz odpovídat Libor Talaš, realitní makléř ze společnosti RE/MAX Pro, která sídlí v Brně.

Lidé se zvířaty mají problém sehnat pronájem. Zkusíte si tipnout, kolik pronajímatelů ve svém bytě nechce domácí mazlíčky?

Zapřisáhlých odpůrců zase tolik nebude. Velká část pronajímatelů ale využívá aktuální situace na trhu, kdy na jeden byt připadá velké množství zájemců. A pokud si vybírají, často mohou upřednostnit právě zájemce bez zvířat.

Jaká zvířata jsou pronajímateli nejvíce zamítána? Vadí i hlodavci v klecích nebo ještěrky v teráriu?

Volně pobíhající zvíře může být pro většinu více odrazující, ale je to individuální. Majitel může trpět fobií z pavouků či hadů, a tak kočka či menší pes mohou ze soutěže vyjít klidně vítězně.

Co si myslíte, že je hlavní důvod toho, že majitel bytu ve svém pronájmu nechce zvíře? Může být důvodů více?

Jak jsem zmínil v úvodu. Řada majitelů jen využívá přetlaku trhu. Ale jinak jsou to obavy z poničení nábytku, podlah, vybavení. Pak obavy z pachů, které mohou v bytě zůstat i po odstěhování nájemníka. A hrají roli i vztahy se sousedy.

Pronájem bytu se zvířetem, domácím mazlíčkem, se psem

Zdroj: Shutterstock

Když mám nájemní smlouvu a pořídím si přes nesouhlas majitele psa, může mě vyhodit? Jak je to u podnájmu?

Podle nového občanského zákoníku nemůže být zvíře až na výjimečné případy důvodem k ukončení nájmu. Podnájem na rozdíl od nájmu není v OZ podrobně definován, takže více záleží na tom, co si obě strany dohodnou ve smlouvě.

Je hledání pronájmu, kde zvířata nejsou problém, snazší přes realitku nebo na vlastní pěst?

Pokud makléř pracuje pro majitele, bude hájit především jeho zájmy. Abyste v takovém případě docílili předání vašeho požadavku majiteli, je lepší vše sepsat na papír a požádat makléře o předání vaší nabídky majiteli. Pokud se naopak rozhodnete najmout makléře sami, měl by vám umět pomoci jak s vyhledáním nemovitosti, tak i s vyjednáváním podmínek nájmu.

Pokud se rozhodnete hledat a vyjednávat sami, je to hlavně o tom, kolik tomu hodláte věnovat času a nakolik jste komunikativní.

Můžete poradit nějaké tipy, jak obměkčit pronajímatele, aby zvíře v nájmu nebyl problém?

Určitě je to o férové komunikaci od začátku. Pokud budete po telefonu mluvit o menším pejskovi a na prohlídku dorazíte s labradorem, plusové body vám to asi nepřidá.

Vzít s sebou dané zvíře na ukázku nebo se s ním představit majiteli na neutrálním území může být jedním ze způsobů, jak dokázat, že máte svého miláčka opravdu plně pod kontrolou.

Pokud bydlíte v nájmu již delší dobu, vyplatí se určitě i reference od stávajícího pronajímatele. Ať už písemná anebo třeba možnost majiteli zavolat.

Většina pronajímatelů jsou především podnikatelé, a peníze tak mohou být silným argumentem. Může to být nabídka vyššího nájemného či navýšení vratné kauce. Další možností je dohoda, že po vystěhování na vlastní náklady vyměníte koberce, vymalujete, atd.

V každém případě je ale důležité zjistit důvody, proč majitel zvíře nechce. Například alergie na kočičí chlupy je fakt, se kterým nic neuděláte ani vy, ani pronajímatel. A představa, že by mu při každé návštěvě vlastního bytu vhrkly slzy do očí, mu nedá jinou možnost, než vás jako zájemce s kočkou odmítnout.

 

Myslíte si, že si zvýším šance u pronajímatele, když sjednám pojištění proti odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem?

Pojištění je dalším argumentem proto, abyste majitele naklonili na svoji stranu. U každého z argumentů je ale potřeba vnímat pohled majitele, který chce pronajmout co nejrychleji a chce s tím mít co nejméně práce. Je tedy důležité se na vyjednávání podmínek připravit dopředu a mít pohromadě všechny materiály, které chcete majiteli předložit. Jinak riskujete, že místo, aby čekal na vaše potvrzení, podepíše nájemní smlouvu se zájemci, se kterými si sedne napoprvé.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ