Počet projektů a režimů na zaměstnávání cizinců klesne na půlku

23.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Počet projektů a režimů na zaměstnávání cizinců v českých firmách se sníží na polovinu. Místo v šesti bude ČR od 1. září přijímat kvalifikovanou pracovní sílu jen ve třech programech. Zároveň se sjednotí podmínky pro zařazování pracovníků i zaměstnavatelů do programu. Novinářům to dnes řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Vláda podle něj tento krok projedná v pondělí.

Programy budou odstupňované podle úrovně kvalifikace uchazečů o práci. Zatímco ministerstvo průmyslu a obchodu bude vyřizovat žádosti zaměstnavatelů jen o vysoce kvalifikované zaměstnance nebo vědecké pracovníky, komora bude firmám pomáhat se všemi ostatními žádostmi o zaměstnance.

V transformovaném Programu kvalifikovaný zaměstnanec bude komora přijímat žádosti firem o pracovníky z Ukrajiny, Černé Hory, Srbska, Filipín, Indie, Kazachstánu, Moldavska a Mongolska. Pro každou zemi vláda stanoví zvláštní roční kvóty. Nadále platí, že i tento program nebude firmám umožňovat zaměstnávat nekvalifikované cizince, jako jsou třeba dělníci výkopových prací, uklízečky, doplňovači zboží, doručovatelé balíků nebo pomocné síly ve stavebnictví či v kuchyni.

Od 1. září bude také postupně zvyšována kvóta pro příjem pracovníků z Ukrajiny na 40.000 ročně. Dosud to bylo 19.600 osob. Navýšení kvót si vyžádá náklady 100 milionů korun ročně, ale podle propočtů komory se díky jejich daním a odvodům zvýší příjmy státního rozpočtu nejméně stonásobně, tedy o deset miliard korun ročně.

\"Ani taková kvóta neuspokojí poptávku zaměstnavatelů po pracovnících, protože jim podle našich analýz aktuálně chybí 500 tisíc lidí. Díky pracujícím cizincům ale tolik neodmítají zakázky a udržují si i za pomoci investic do efektivnější výroby konkurenceschopnost vůči jiným zemím. Zároveň díky tomu naše ekonomika roste, zvyšuje se životní standard všech lidí v zemi a rostou mzdy sedmi až osmiprocentním tempem,\" upozornil Dlouhý.

Nově se také všechny vládou regulované režimy sjednotí i procesně. Zatímco dosud v případě Režimu ostatní státy, který je zaměřen na Srbsko, Mongolsko a Filipíny, Hospodářská komora poskytovala zaměstnavatelům pouze doporučení, se kterým se pak zaměstnavatelé museli obrátit na ministerstvo průmyslu, nově budou všechny režimy sjednocené do Programu kvalifikovaný zaměstnanec mít stejný postup jako v Režimu Ukrajina.

\"Firmy tak vše potřebné k náboru pracovních sil ze zahraničí vyřídí na jednom místě a nebudou dokumenty zasílat na více adres, což jim usnadní práci a ušetří čas,\" vysvětlil vedoucí Oddělení služeb pro podnikatele HK Tomáš Zelený.

Hospodářská komora už dříve uvedla, že státní kasa kvůli rekordnímu počtu neobsazených míst loni tratila nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech, letos potenciální ztráty dosáhnou dalších přibližně 110 miliard korun.

Nově stanovené roční kvóty Programu kvalifikovaný zaměstnanec: Ukrajina 40.000 Černá Hora a Srbsko - 2000 Filipíny 1000 Indie 600 Kazachstán 300 Moldavsko 1000 Mongolsko 1000

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK