Insolvenční návrh na Papcel nebyl řádně podán, soud ho neprojedná

23.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litovel (Olomoucko) 23. srpna (ČTK) - Krajský soud v Ostravě neprojedná insolvenční návrh, který na sebe v úterý podal výrobce papírenských strojů Papcel z Litovle na Olomoucku. Podle soudu nebyl návrh podán předepsaným způsobem a nebude k němu přihlíženo. ČTK dnes informaci získala z insolvenčního rejstříku. Vyjádření společnosti Papcel ČTK zjišťuje.

Vedení Papcelu v insolvenčním návrhu vyčíslilo dluhy podniku na 418 milionů korun. Předseda představenstva Papcelu David Dostál uvedl, že několikaleté spory s jedním ze zahraničních zákazníků Papcelu narušily důvěru bank, které litovelský podnik financovaly.

Podle krajského soudu ale insolvenční návrh nebyl doručen v elektronické podobě do datové schránky soudu ani v elektronické podobě s uznávaným elektronickým podpisem. \"V návrhu nebylo tvrzeno, proč jej nebylo možné učinit předepsaným způsobem,\" stojí v dnešním rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě.

Dostál v insolvenčním návrhu napsal, že firma je v úpadku pro platební neschopnost. Litovelský podnik má nyní dohodnuté zakázky za několik stovek milionů korun, které však kvůli nedůvěře bank není schopen realizovat. Společnost Papcel loni zaměstnávala v průměru 250 pracovníků.

Papcelu v roce 2018 klesly tržby o polovinu na 799 milionů korun z 1,626 miliardy korun v roce 2017. Litovelský výrobce papírenských strojů loni snížil ztrátu z předloňských 174 milionů korun na 94 milionů korun. \"Hospodářské výsledky společnosti za rok 2018 zůstaly významně za očekáváním zejména v důsledku storna některých projektů z finančních důvodů na straně zákazníka,\" komentoval ve výroční zprávě loňské hospodaření Dostál.

Významnou část loňského roku byla společnost Papcel podle Dostála \"prakticky paralyzována\" akcionářskými spory. \"Tyto spory následně narušily důvěru financujících bank a došlo ke zpoplatnění části úvěrů a omezení nového bankovního financování,\" uvedl Dostál.

Akcionářská struktura Papcelu na začátku letošního roku doznala významné změny. Investiční společnost BHM Group prodala svůj padesátiprocentní podíl v Papcelu společnosti VEGA-HSH, kterou vlastní podnikatel Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu.

Firma BHM Group, která dříve nesla název Bohemia Industry a jejímž majitelem je miliardář a bývalý spolumajitel strojírenské společnosti Škoda Transportation Tomáš Krsek, koupila poloviční podíl v Papcelu v roce 2016.

Firma Papcel byla založena v roce 1950 a zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých papírenských technologií. Zatímco dříve se Papcel soustředil hlavně na Rusko, nyní se snažil získat nové zakázky také například v Íránu či jihovýchodní Asii.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK