Ropa zlevňuje kvůli eskalaci obchodního sporu mezi USA a Čínou

23.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. srpna (ČTK) - Ceny ropy se dnes výrazně snižují kvůli obavám z negativních hospodářských důsledků eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Severomořská ropa Brent krátce po 18:00 SELČ ztrácela zhruba dvě procenta na 58,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o více než tři procenta na 53,65 dolaru za barel.

Peking dnes oznámil nová cla na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu do Číny dosahuje zhruba 75 miliard dolarů (1,75 bilionu Kč). Prezident Spojených států Donald Trump v reakci na tento krok vyzval americké firmy k hledání alternativ k podnikání v Číně, včetně přesunu výroby z Číny do USA.

Investoři dnes sledovali rovněž vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella. Ten sice uvedl, že Fed uskuteční patřičné kroky k udržení hospodářského růstu v USA, nedal však jasně najevo, zda centrální banka příští měsíc přikročí k dalšímu snížení svých úrokových sazeb.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 58,70 59,92 New York - NYMEX WTI říjen 53,65 55,35

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK