Spor USA s Čínou se stupňuje, Trump tlačí firmy k odchodu z Činy

23.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Washington 23. srpna (ČTK) - Obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou dnes opět nabral na intenzitě. Peking oznámil záměr uvalit nová cla na americké zboží a prezident Spojených států Donald Trump následně vyzval americké firmy k hledání alternativ k podnikání v Číně, včetně přesunu výroby z Číny do USA.

\"Naše skvělé americké firmy mají tímto nařízeno okamžitě začít hledat alternativu k Číně, včetně přesunu svých podniků domů a výroby svých produktů v USA,\" napsal Trump na svém twitterovém účtu. \"Čínu nepotřebujeme,\" uvedl rovněž.

Americká obchodní komora Trumpův postoj odmítla a vyzvala USA a Čínu k rychlému dosažení obchodní dohody. \"Ačkoli sdílíme prezidentovu frustraci, věříme, že správnou cestou vpřed je pokračující konstruktivní dialog,\" uvedla. Národní svaz maloobchodu (NRF) označil odchod amerických maloobchodníků z Číny za nerealistický.

Podle agentury Reuters nemůže Trump americké firmy zákonnými prostředky k bezprostřednímu odchodu z Číny přinutit. Trump by sice k omezení aktivity amerických podniků v Číně mohl využít změny v daňové politice či sankce, přerušení obchodních vztahů mezi dvěma největšími ekonomikami světa by však trvalo řadu let a jeho dopad na globální hospodářství by byl velmi tvrdý, upozorňují odborníci.

Nejefektivnější možností by podle odborníků pro Trumpa bylo omezit vládní nákupy u amerických firem s podnikatelskými aktivitami v Číně. To by zasáhlo například společnosti Boeing, General Motors či Apple, které jsou velkými dodavateli americké vlády a zároveň mají rozsáhlé podnikatelské zájmy v Číně.

Peking předtím oznámil dodatečná cla ve výši pět a deset procent na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu do země dosahuje zhruba 75 miliard dolarů (1,75 bilionu Kč). Krok Pekingu je reakcí na americká cla na čínské zboží, která Trump ohlásil na počátku srpna.

Oznámení nových čínských cel vedlo k poklesu na akciových trzích, který se po Trumpových výrocích výrazně prohloubil. Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, kolem 20:30 SELČ ztrácel téměř dvě procenta na 25.747 bodů.

Část nových čínských cel vstoupí v platnost 1. září, zbytek 15. prosince. Trump na počátku srpna oznámil, že Spojené státy od 1. září uvalí dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 300 miliard dolarů. Později Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) uvedl, že u některého zboží bude zavedení cla odloženo na 15. prosince.

Celní válka mezi USA a Čínou začala již v loňském roce. Washington se pomocí cel snaží přímět Peking ke změně obchodních praktik a ke snížení čínského přebytku v obchodování s USA. Poradce Bílého domu Peter Navarro dnes uvedl, že obchodní rozhovory s Čínou budou pokračovat za zavřenými dveřmi. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že obchodní válka s Čínou nezpůsobí růst cen či zpomalení ekonomiky ve Spojených státech.

Hospodářský růst v USA podle Navarra brzdí americká centrální banka (Fed), kterou prezident Trump ostře kritizuje kvůli její neochotě k výraznějšímu snižování úrokových sazeb. Tempo růstu ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 2,1 procenta z 3,1 procenta v předchozím kvartálu.

Šéf Fedu Jerome Powell dnes sice slíbil patřičné kroky k udržení hospodářského růstu v USA, nedal však jasně najevo, zda centrální banka příští měsíc přikročí k dalšímu snížení svých úrokových sazeb. Na to Trump reagoval další ostrou kritikou.

\"Jako obvykle, Fed neudělal NIC!\" napsal americký prezident na svém twitterovém účtu. \"Máme velmi silný dolar a velmi slabý Fed,\" dodal. Položil rovněž otázku, zda Powell není větším nepřítelem USA než čínský prezident Si Ťin-pching. Podle některých analytiků Trump stupňuje kritiku šéfa Fedu, aby na něj mohl svalit vinu za případný pokles ekonomiky USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK