Na Zemi živitelce dnes zemědělci oslaví dožínky

24.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 24. srpna (ČTK) - Zemědělci dnes na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích oslaví národní dožínky. Podle Agrární komory ČR byla letos úroda podobná průměru posledních deseti let. I tak je tím pádem lepší než v posledních letech, kdy zemědělci dostávali od státu kompenzace za škody způsobené suchem. Akce se zúčastní kromě ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) také premiér Andrej Babiš (ANO).

Dožínky jsou tradiční oslavou závěru sklizně. Slavnostní průvod zamíří areálem výstaviště do Pivovarské zahrady, kde budou kromě vrcholných představitelů státu také lidé v krojích, mažoretky nebo myslivci s dravými ptáky a loveckými psy.

Loni Babiš dožínky zahajoval, přerušovala ho u toho skupina protestujících, kteří pískali a skandovali \"hanba\" a \"StB\". Toman se tehdy následně premiérovi a veřejnosti omluvil za chování \"skupinky takzvaných demokratů\".

Na agrosalonu, který potrvá do úterý 27. srpna, se představuje téměř 600 vystavovatelů. Letošní podtitul agrosalonu je Výzvy českého zemědělství. Vystavovatelé na agrosalonu obsadili zhruba 15 hektarů areálu. Akci každoročně navštíví více než 100.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK