Reuters: Francie a USA dosáhly kompromisu ohledně digitální daně

26.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Biarritz (Francie) 26. srpna (ČTK) - Zástupci Francie a Spojených států dosáhli kompromisní dohody ohledně francouzské digitální daně, kvůli které americký prezident Donald Trump pohrozil zavedením cla na dovoz francouzského vína. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj blízký jednáním. Francouzská digitální daň je namířena proti internetovým gigantům, jako jsou například americké firmy Google, Amazon či Facebook.

Francouzský parlament tuto daň schválil minulý měsíc. Daň má tříprocentní sazbu a týká se firem, které mají ve Francii příjmy nad 25 milionů eur (zhruba 650 milionů Kč) a celosvětově nad 750 milionů eur (přes 19 miliard Kč). Platí zpětně od začátku letošního roku.

Kompromisní dohody dosáhli francouzský ministr financí Bruno Le Maire, jeho americký protějšek Steven Mnuchin a ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow. Ujednání předpokládá, že Francie podnikům vrátí rozdíl mezi francouzskou digitální daní a plánovaným mezinárodním systémem digitální daně, na kterém nyní pracuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Kompromisní dohoda má být podle Reuters ještě dnes na summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 na jihu Francie předložena Trumpovi i francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK