Trolling – co to je, jak vzniká a jak se mu bránit

06.09.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Debatujete rádi na sociálních sítích? Tak to jistě znáte. Najednou se v diskuzi objeví někdo, kdo má na rozdíl od přátel trošku „jiné“ názory, relativizuje, co považujete za pravdivé, a nakonec vás rozčílí natolik, že začínáte psát slova, která byste jinak nepoužili. Co se stalo? To přišel troll.

Trollování nebo trolling provokuje například ostatní k tomu, aby se vyhranili, aby řekli – tak to ne, to je přes čáru. Trollové to můžou dělat záměrně, prostě se tak realizují, žádný další profit z toho nemají. Někdy to dělají, aby debatu narušili a mohou to být občas chvályhodné důvody – například dezorganizace nějaké xenofobní skupiny. A možná většina z trollů tímto moderním způsobem bojuje nebo modifikuje politické nálady v společnosti v něčí prospěch na úkor jiné strany.

Nic nového pod sluncem

Troll pochází ze švédské mytologie a je to mystická bytost rozsévající zlo. Jeho protikladem je elf. Lidé říkající si elfové i v současnosti bojují na internetu proti trollům, hlavně těm organizovaným a placeným.

Trolling ale není nic nového, nové jsou jen současné formy komunikace. Trollování prý totiž podle odborníků používali už staří Řekové, například Sokrates. V diskuzích údajně dělal hloupého a naivního, protiřečníkům naopak lichotil. To vše, aby odvedl téma ne příliš kvalitní komunikace jinam. Jeho řečníci byli tak poblouzněni sami sebou a svou úžasností, že vlastně nevěděli, o čem je řeč. To je také trolling.

Rozdíl mezi současným a starořeckým trollingem je ale v tom, že ten starší se uskutečňoval offline a všichni věděli, s kým mluví. To dnes na sociálních sítích v mnoha případech říct nemůžeme. Naopak, trollové se většinou skrývají pod falešnými identitami, mnohdy byste si s nimi v reálném světě ani nesedli ke společnému stolu.

Co je trolling a jak se bránit trollům

Zdroj: Shutterstock

Slyšíme, co chceme slyšet

Slyšíte rádi nepříjemné věci? Koukáte se rádi na nehezké výjevy? Nejspíš ne. A na tom je založen fenomén informačních bublin na sociálních sítích. Přátelíme se s tím, kdo nás chválí, líbí se mu stejné věci, jako nám. My děláme to samé, někdy skutečně na oplátku, protože napříště přijde zase pochvala z druhé strany.

Ješitnost a narcismus. Tento dost poťouchlý kolotoč najednou někdo naruší a nastane pohoršené překvapení. A nemusí to být troll, prostě si z vás někdo jen dělá legraci, ale v „přátelském kruhu“ se právě tohle nemusí „nosit“ a rozzlobíme se. Asi bychom si měli pamatovat, že v místech, kde není konkurence a je slyšet jen chvála a klepání po ramenou, tam to trochu hnije a malinko legrace neuškodí. Trolling to ani být nemusí, stačí se možná jen zamyslet.

Nejznámější trollové

Asi nejznámější „trollí farmou“ je ruská All v Petrohradu. Jedna z tamních pracovnic ji žalovala kvůli nevyplacené mzdě za práci trolla u počítače, další pracovníci farmy dosvědčili, že se tam uskutečňovaly nejrůznější aktivity do sociálních sítí Ruska, Ukrajiny i dalších zemí v souvislosti s ruskou anexí Krymu v roce 2014 a také s americkými volbami, ve kterých zvítězil Donald Trump. Údajně se trolling měl uskutečnit tak, že se v jednotlivých diskuzích trollové věnovali víc Trumpovým tématům než cílům jeho rivalky Hillary Clintonové.

Není to tedy nějaký ojedinělý výpad na protivníka, ale stálý, neměnný a neústupný jednostranný názorový tlak.

 

Co s tím?

Dnes už se o některých tématech, například o islámu, nebo migraci na internetu bavit nedá. Dříve či později nastane hádka. Poučení odchází hned, méně poučení chvilku vydrží. Ale jak bojovat proti trollingu (flamingu, hatingu)? Vědět. Jedinou odpovědí je vzdělání a hledání si dalších zdrojů informací. Když víte, že protistrana říká nesmysl, těžko vás zviklá k tomu, abyste změnili názor. No a pokud je to už urážlivé, upozorněte na to. Troll si s tím jistě poradí další identitou, ale pro vás to bude dobrá zkušenost.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Spotřebitel