Hypoteční banka nově nabízí hypotéky i na mobilní domy

12.09.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nemáte na to, abyste si koupili vlastní stavěný dům? Mnoho Čechů se díky vysokým cenám nemovitostí začalo zajímat o mobilní domy. Ještě donedávna však na ně nebylo možné získat hypotéku. To vše se ale mění, hypotéky na mobilní domy nově dává hypoteční banka.

Bydlet levně, rychle a jednoduše, to jsou výhody, které nabízí bydlení v mobilních domech. Jejich počet v Česku stále narůstá, stejně tak se zvyšuje i zájem o hypotéky na tento typ bydlení. Banky přitom žadatele o úvěr na mobilní domy dosud odmítaly. Řešení proto nabízí Hypoteční banka, která rozšířila vhodné objekty financování o mobilní domy, jež pro klienty představují plnohodnotnou domácnost, i přesto, že nemusí mít přidělené číslo popisné nebo evidenční.

Co je mobilní dům?

Původ můžeme hledat v Americe ve 20. století. Důvodem bylo cestování za prací. Mobilní dům je v podstatě obydlí, které lze transportovat z bodu A do bodu B. Může být spojen se zemí, ale existují i tzv. mobilheimy, ty nestojí přímo na zemi, ale mají kola nebo podstavec. Oba typy mohou sloužit k sezónnímu, ale i celoročnímu bydlení. Obydlí se také napojí na inženýrské sítě, domek je možné zateplit.

Výhody mobilních domů

Nespornou výhodou jsou finance. Pokud máte vlastní pozemek, pořizovací náklady jsou oproti výstavbě běžného stavěného domu podstatně nižší, začínají totiž na stovkách tisících. Ceny se liší podle firmy, kterou si pro realizaci vyberete. Např. u společnosti Modulas za dům Polar Wood o dispozicích 2 + 1 nebo 3 + 1 a o velikosti 11,8 x 3, 8 m zaplatíte 749 000 Kč s DPH, u Marvel za mobilheim Family s dvěma ložnicemi o rozloze 12 x 4 m to bude 1 039 887 Kč. U firmy Mobilní Domy Olomouc dáte za 3 + kk o velikosti 10 x 3 m 155 000 Kč.

Na mobilheim, ale i mobilní dům nepotřebujete stavební povolení. Mnoho domů je také dovezeno již s vybavením, do kterého spadá kuchyňská linka, ale třeba i vestavěné skříně anebo spotřebiče. Přesnou specifikaci vybavení by měla mít firma na svých webových stránkách u jednotlivých produktů.

Hypotéka na mobilní domy a mobilheimy

Zdroj: Shutterstock

Podmínky pro získání hypotéky v roce 2019

První zpřísnění hypoték proběhlo v roce 2017, další dvě v roce minulém. Abyste hypotéku získali, musíte kromě dalších položek bonity splnit následující:

  • LTV – na hypotéku musíte mít našetřeno alespoň 10 % z hodnoty nemovitosti. Vzhledem k tomu, že 90% úvěr dostanete v málokteré bance, doporučuje se 20 % a více.
  • DSTI – měsíční splátka za všechny půjčky včetně hypotéky nesmí přesáhnout 45 % vašeho měsíčního čistého příjmu.
  • DTI – celková výše hypotéky nemůže být vyšší než 9 vašich čistých ročních příjmů.
 

Hypotéka na mobilní dům

Přestože jsou mobilní domy cenově výhodnější než dnes dostupné nemovitosti, financovat jejich koupi pouze ze svých úspor je pro řadu zájemců náročné. Doposud mohl být na takový objekt poskytnut úvěr pouze za předpokladu, že bude mít přidělené popisné nebo evidenční číslo. Na mobilní dům také navíc také nelze využít úvěr ze stavebního spoření. Možné však bylo a je získat neúčelový úvěr nebo americkou hypotéku, protože u tohoto typu půjček není třeba dokládat, na co peníze využijete.

Dosavadní praxe se ale nyní mění. Hypoteční banka rozšiřuje objekty financování u účelových hypoték o mobilní domky, které pro klienty naplňují potřebu bydlení.

,,Hypoteční banka, jako nejvýznamnější poskytovatel hypoték, podporuje nové trendy v oblasti bydlení, mezi které patří také pořízení ekologického domu s úsporným provozem, a to tyto domky splňují. Naším krokem jsme se rozhodli oslovit nový segment zákazníků, a zjednodušit jim tak cestu za svým bydlením,“ uvedla Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky.

Pokud jste tedy nad touto možností uvažovali, je nejvyšší čas zažádat o hypotéku. Nové podmínky jsou platné již od července letošního roku, netýkají se ovšem maringotek, karavanů, drážních vozidel či plavidel, a to z důvodu příliš vysoké mobility.

Zdroj: TZ Hypoteční banky

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ