Komu ještě pojišťovna může přispět na brýle?

17.09.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Potřebujete si koupit brýle? Do 31. července na ně zdravotní pojišťovna všem bez rozdílu přispívala. Dnes už je tomu ale jinak. Kdo příspěvek dostane a na co?

Počínaje 1. srpnem došlo k vyřazení některých zdravotnických pomůcek ze Seznamu cen a úhrad zdravotnických prostředků hrazených na poukaz. Může za to změna zákona o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb.

Lékařský předpis na brýle

Brýle vám nemůže předepsat praktický lékař. Ten vás ale naopak může odeslat k oftalmologovi – očnímu lékaři, který vás vyšetří, diagnostikuje a změří velikost dioptrií, což uhradí zdravotní pojišťovna. Na základě výsledků vám může vystavit předpis na brýle. Předpis také může vystavit optometrista, ale jen za předpokladu, že má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou.

Optometrista nejčastěji sídlí v optikách. Nestanovuje na rozdíl od doktora diagnózu, neléčí klienty, ale za to také může provést měření zraku. Zde se však za vyšetření platí a nelze vyšetřit děti mladší 15 let. Ceny jsou různé, ale nejčastěji se pohybují v řádech několika stovek. Většina optometristů však vyšetření poskytuje i zdarma, pokud je za účelem nákupu nových brýlí.

Jak dlouho je platný recept na brýle?

Lékařský předpis na brýle od oftalmologa i optometristy má platnost 3 měsíce ode dne vydání. Výše příspěvku je u každé zdravotní pojišťovny stejná.

Příspěvek zdravotní pojišťovny na brýlové čočky a obruby

Zdroj: Shutterstock

Na co vám už zdravotní pojišťovna u brýlí nepřispěje?

Zdravotní pojišťovny budou nadále přispívat na brýlové obruby, ale to jen dětem do 14 let včetně. Hrazení skel brýlí se také omezí, a to pouze na osoby, které budou potřebovat torické plastové čočky nad 10 dioptrií anebo vysokoindexové po schválení revizním lékařem.

Co budou zdravotní pojišťovny nově hradit?

Ušetřené peníze pojišťoven půjdou na úhradu jiných zdravotních pomůcek. Od 1. října 2019 bude možné čerpat příspěvek na glukometr s integrovaným bolusovým kalkulátorem, infuzní pumpy a náplasťové inzulínové pumpy, intravaginální tampóny pro inkontinentní pacienty, inhalátory, sluchadla pro děti, prostředky v oblasti vlhkého hojení ran, pomůcky při popáleninách anebo na terapeutickou obuv.

Dále se také zvýší i příspěvek na mechanický vozík. Pojišťovna může namísto původních 21 000 Kč přispět až 45 000 Kč.

Od 1. srpna 2019 jsou dětem také nově hrazeny tvrzené silikátové brýlové čočky. Příspěvek je určen na sférické dětem do 5 let včetně jednou za rok, u tórických může pojišťovna přispět na 3 páry jednou za rok. Dětem od 6 do 14 let včetně je příspěvek určen jednou ročně.

Příspěvek pojišťovny na brýlové čočky

Jaké čočky jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou

Komu a kolikrát je příspěvek hrazen

Lentikulární čočky nad 10 dioptrií

Do 5 let 3 páry za rok, od 6 do 14 let 1 pár za rok, nad 15 let 1 pár za 3 roky

Plastové brýlové čočky nad 3 dioptrie

Do 5 let sférické 3 páry za rok, tórické 2 páry za rok, od 6 do 14 let 1 pár za rok, nad 15 let plastové torické nad 10 dioptrií 1 pár za 3 roky

Prizmatické čočky

Do 5 let 3 páry za rok, od 6 do 14 let 1 pár za rok, od 15 let 1 pár za 3 roky

Bifokální čočky

Do 17 let, pokud má pojištěnec sníženou možnost výměny brýlí, strabismus či afakii

Vysokoindexové čočky (vytenčené)

Hrazeny nad 10 dioptrií nebo u osob s poruchami centrálního zorného pole

Příspěvek na brýlové obruby

Na brýlové obruby může pojišťovna přispět dětem do 5 let na 3 kusy jednou za rok, u dětí od 6 do 14 let to naopak lze jen na 1 kus ročně.

Příspěvek na kontaktní čočky

Na měkkých kontaktních čočkách se také může finančně podílet pojišťovna. Hrazeny jsou u očních vad nad 10 dioptrií. Přispět může i v případě dioptrického rozdílu, kde musí být rozdíl mezi pravým a levým okem minimálně 3 dioptrie.

 

Kde zjistím, kolik pojišťovna přispěje na brýle?

O tom, za jakých podmínek je možné čerpat příspěvky zdravotní pojišťovny, na co a jaká je výše příspěvku, pojednává Příloha č. 3, zákona o veřejném zdravotním pojištění. Sazby také můžete najít na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv v dokumentu v podobě excelové tabulky ke stažení. Částky za brýle, čočky a obruby jsou posledními položkami v tabulce. Zbytek si budou muset pojištěnci doplatit ze svého.

Zdroj: VZP


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: Spotřebitel