Nepřerušované CV je základ

10.09.2019 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Jste hrdi na svůj profesní životopis? To je dobře. A jste si jisti tím, že skutečně nemá chybu a tok zaměstnání, stáží, školení a studia na sebe plynuje navazuje. Pokud to tak není, jistě to budete umět vysvětlit, protože se vás na to při pohovoru zcela jistě zeptají. Víte, co odpovíte?

Časovou prodlevu obsahuje každý životopis. Někdy to může být z důvodů ne zrovna příjemných, třeba kvůli propuštění z práce, nebo že jste si potřebovali odpočnout. Jistě to ale mohou být i jiné důvody, třeba rodina, studium, nebo dlouhodobá nemoc. Dobrodružné povahy „prázdná místa“ nastaví předchozím zaměstnáním, ale to se nemusí vyplatit. Nikdy nevíte, kdo má kde nějakého kamaráda a jen tak u oběda se zmíní, že jste nebyli nemocí. Dostali jste padáka. No a šance na zaměstnání tím končí. Takže prodlevy přiznejte a buďte připraveni je zdůvodnit.

Vzdělávám se

Je to přece pravda a zní to dobře. Mám mezery a potřebuji se třeba doučit jazyk, nějakou dovednost nebo profesi.

  • Považuji to za důležité pro svůj osobní i profesní rozvoj a dosažené schopnosti jistě uplatním i u vás.
  • Kurz šití jsem absolvovala, protože si myslím, že ideálně zapadne do portfolia mých schopností.
  • Myslím, že pro pracovníka ve vedoucí pozici, kterým chci být, je kurz vyššího managementu nepostradatelný.

Rozhlížím se po trhu

Jsou jisté situace, kdy člověk nevydrží a z práce prostě odejde. Pokud uděláte tenhle kotrmelec znenadání, asi žádné jiné místo v záloze nemáte. Nezbude vám tedy skutečně než se po pracovním trhu rozhlédnout. Může to trvat i delší dobu. Pak krom registrace na úřadu práce doporučujeme také:

  • Vzdělávání – měli byste dokázat, že i když práci nemáte, pracujete na sobě dál.
  • Sledování trendů – nikdo ve vašem oboru nespí a kdo chvíli stál, tak už se na pohovor ani hlásit nemusí. Dokažte, že obor sledujete, že jste profesně stále in.

Jak si vylepšit životopis

Zdroj: Shutterstock

Pracovní a vzdělávací cesty

Touha opustit náš domácí píseček asi občas přepadne každého z nás. Cestováním si tříbíme znalost cizích jazyků a také kognitivní schopnosti – naslouchání, toleranci, empatii. No fajn, ale jaký by to mělo mít přínos pro naši firmu?

  • Naučil jsem se vážit si lidí a jednat s nimi.
  • Dopiloval jsem angličtinu.
  • Pomohlo mi vidět život také z jiných hledisek a dokážu toho správně využít např. při jednání s klienty.

Choroba

Pokud jste byli dlouhodobě nemocní, jistě se není zač stydět. Onemocnět může kdokoli. Ale ne každý dokáže i ze své nemoci vytěžit klady pro své CV, pokud jste se tedy mohli soustředit na jiné aktivity. Teď jste vyléčeni, zdrávi a schopni převzít otěže zodpovědnosti. Ale je dobré říct:

  • Po nějaké době, když mi už bylo lépe, jsem už mohl číst a surfovat po internetu. Využil jsem to ke sledování trendů ve své profesi.
  • Bylo mi líto ztraceného času, takže jsem ho využil k vylepšení (třeba) pravidel firemní kultury, nebo k obligátnímu studiu jazyků.

Děti a rodina

Když onemocní děti nebo někdo z rodiny, vše jde stranou, to by měl každý pochopit. Nejsme stroje a o své nejbližší se prostě postarat musíme. Protistrana to jistě pochopí, a když dodáte, že už jste rádi, že jsou všichni zdrávi a vy můžete naplno pracovat, jistě to uvítají.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE