Čeká banky digitální revoluce?

12.09.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bankovnctví čeká v následujících letech řada změn, které klientům ušetří čas i peníze. Jaké trendy budou hýbat bankovním světem? Co již klienti využívají?

Moderní finanční technologie popohání tradiční bankovní domy. Čeho se dočkáme v následujícím desetiletí? A jaké jsou trendy již nyní?

Umělá technologie vám ušije bankovní služby na tělo

Banka o vás ví mnoho informací, a to díky poměrně velkému množství dat. Tyto informace se stále zvětšují a banky s nimi čím dál lépe pracují. Dočkáte se tedy personalizovaného účtu, na kterém vám umělá technologie bude pomáhat s výběrem pojištění, každodenním nákupem i narozeninami rodinných příslušníků.

Již v dnešní době si můžete díky chytré aplikaci naplánovat nákup do nejmenších detailů (ceny, složení potravin, atp.) a procházet si váš běžný nákup. Nicméně v budoucnu vám vaše bankovní aplikace může napovídat, které ovoce je zrovna aktuální, jaké zboží normálně nakupujete, či co zlevnilo ve vašem oblíbeném obchodě.

Dokonce vám může aplikace dát pouze nákup k odsouhlasení a vy si navolíte, jaké položky přidat či ubrat.

Vše samozřejmě budete moci ovládat hlasem (možná v budoucnu jen myšlenkou). Odhaduje se, že v příštích 10 letech bude 50 % bankovních interakcí probíhat hlasem.

Konec finančních poradců?

Řada finančních poradců těží z nezájmu a neznalostí klienta, což jej stojí zbytečné výdaje na „pyramidu finančních poradců“, jenž ani nemusí mít znalosti na to, aby někomu fundovaně radili. Vaše banka vám ovšem v budoucnu poskytne ten nejlepší návrh pojištění, spoření či investice, kdy vám umělá inteligence v pár vteřinách porovná stovky produktů a vyhodnotí pro vás ten nejlepší.

Podobní roboti jsou pro banky obrovskou příležitostí, protože se může přeskočit celý jeden krok a navíc zákazníci vyřídí vše z tepla domova. Navíc umělá inteligence shrne a vysvětlí výhody optimálního řešení a nabídne alternativy. A na rozdíl od finančních poradců se umělá inteligence nebude chlubit špičkovými hodinkami, telefonem a zánovním automobilem od německé automobilky či maturitním oblekem.

Pomohou vám nové technologie ušetřit?

Banky a jejich digitalizace

Zdroj: Shutterstock

Mladá generace nechodí na pobočku

Již nyní můžete spoustu bankovních operací provést skrze notebook či váš chytrý telefon a v budoucnu se pobočce můžete vyhnout úplně. Veškerá komunikace mezi vámi a bankou bude probíhat online.

Technologie zlevní bankovní služby

Internet je největší tržiště světa a je zde velmi tuhá konkurence a právě internet stojí za poklesem cen řady bankovních a finančních služeb. Přesto technologie budou nadále zlevňovat bankovní služby, protože řada procesů, které v současné době vykonávají bankovní úředníci, bude zautomatizována. Banky v tomto směru v současné době vydávají poměrně značné náklady, protože mzdové náklady celosvětově rostou a mít dobrý systém je k nezaplacení.

Platby lusknutím prstu?

E-mail pošlete v rámci několika sekund, ale některé platby „tečou“ velmi pomalu. To v dalších letech již úplně odpadne. Odeslání a příjem peněz bude v rámci sekund a bude se jednat o standard. Banky již nebudou zadržovat zbytečně peníze a objednané zboží z e-shopu bude zaplacené v okamžiku a v týž den (či následující) na vás bude zvonit kurýr (možná v podobě dronu?) s vaším balíčkem.

Banky budou bojovat s podvodníky – jedna za všechny, všechny za jednu?

Podvodníci budou vždy a všude, to je fakt a v rámci nových technologií jsou podvody čím dál více sofistikovanější. Proto budou muset banky společně čelit útokům hackerů, kteří budou cílit nejen na peníze klientů, ale rovněž na osobní data klientů.

Banky budou muset v rámci obrany spolupracovat, protože hackerství je v dnešní době velmi rozvinuté a řada států tak rádo získává informace.

Online založení účtu do pár minut?

Již v dnešní době je založení účtu online poměrně běžnou a snadnou formou, jak si zřídit bankovní účet.

Založení účtu online v rámci pár minut umožňuje již například Expobank, která u NEO účtu nabízí vedle online založení obchodování s kryptoměnou Bitcoin, investice do růstových firem, drahých kovů, a také zajímavou úrokovou sazbu 1,6 % p. a. bez omezení výší úročené částky.

V budoucnu se již můžeme těšit, že pojištění, investice, spoření a plánování nákupů budete mít v rámci jednoho bankovního účtu a bude ušito právě na míru vašich požadavků. Vše navíc bude „user friendly“, tedy snadno pochopitelné i ovladatelné.

Drtivou většinu operací budete samozřejmě provádět z tepla domova. Jestliže přijdete o pravidelný příjem, tak sama banka vám navrhne, jaké položky můžete z vašeho měsíčního platebního portfolia snížit, či zcela vynechat.

A kdo ví, třeba vám i sama nabídne vhodné pracovní pozice ve vašem okolí.

 

Startupy a technologičtí giganti pronikají na bankovní trh

V současné době startupů musejí banky reagovat na řadu malých, ale účinných řešení. Například - jak zjednodušit trh, investovat, půjčovat si peníze a řadu dalších novátorských řešení, které se ještě nedávno zdály jako sci-fi. Proto banky s řadou startupů spolupracují (české banky nevyjímaje). Banky rovněž řadu dobrých nápadů jednoduše koupí a implementují do svého portfolia.

Ovšem proti bankám povstávají i technologičtí obři (Google, Apple). I v bankovnictví (stejně jako v dalších odvětvích) jsou hranice mezi jednotlivými odvětvími odmazávány, protože nadnárodní korporace hledají nové investiční příležitosti a jejich odvětví je jim mnohdy již malé. Navíc technologie a bankovnictví jdou v dnešní době ruku v ruce.

Telefonem v současné době platí přibližně třetina Čechů a jejich počet neustále roste, protože je to velmi pohodlné a rychlé. A proč by toho velké technologické firmy nevyužily?

Čeká banky digitální revoluce?

Nečeká, banky už jí procházejí. Banky nejsou z technologického konkurenčního prostředí vyřazeny a musí držet s technologiemi a novými trendy krok, protože banky, které to nezvládnou, zkrátka zaniknou. Je to stejné jako s Červenou královnou, která pravila Alence v říši divů:

„Nyní běžíš, abys zůstala na stejném místě.“

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ