7 příkladů, kdy je výhodný předčasný důchod

12.09.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Z důvodu postupného prodlužování důchodového věku odchází do předčasného důchodu rok od roku více lidí. Kdy mnohou předčasní důchodci pracovat nebo na jaké daňové slevy mají nárok, si ukážeme v několika praktických příkladech.

Řádný starobní důchod je vždy vyšší než předčasný důchod, pro některé občany však může přesto být předčasný důchod zajímavým řešením jejich životní situace, např. z rodinných, zdravotních nebo pracovních důvodů. Co je dobré vědět o předčasném důchodu?

  1. Jak se předčasný důchod valorizuje?
  2. Předčasný důchod se nepřepočítává
  3. Pozůstalostní důchod a předčasný důchod
  4. Práce na plný úvazek v řádném důchodovém věku
  5. Mají předčasní důchodci nárok na slevu na poplatníka?
  6. Jak se předčasný důchod a předdůchodčerpá?
  7. Podnikání v předčasném důchodu

Důchod, či předdůchod? Záleží na vašich prioritách

Můžete v předčasném důchodu podnikat?

Zdroj. Shutterstock

Praktický příklad 1) – Valorizace předčasného důchodu

Paní Věra odejde v prosinci 2019 do předčasného důchodu. Od lednové splátky důchodu se paní Věře předčasný důchod zvýší, neboť i předčasné důchody se valorizují. Z důvodu odchodu do předčasného důchodu se valorizace nijak nekrátí.

Tip: Valorizace důchodů 2020

Praktický příklad 2) – Nepřepočítání důchodu

Pan Milan odešel do předčasného důchodu dva roky před dosažením řádného důchodového věku. Dne 4. listopadu 2019 dosáhne pan Milan řádného důchodového věku. Pan Milan se mylně domnívá, že ke dni dosažení řádného důchodového věku se předčasný důchod přepočítá. To však není pravda, předčasný důchod je trvale krácený.

Praktický příklad 3) – Nižší pozůstalostní důchody

Pan Kamil odešel v lednu 2019 do předčasného důchodu tři roky před dosažením řádného důchodového věku, krácení předčasného důchodu je tedy již značné. Pan Kamil v září 2019 zemřel. Manželce pana Kamila bude vypočítán vdovský důchod z pobíraného předčasného důchodu zemřelého manžela. Pozůstalostní důchody se nepočítají z hypotetického řádného starobního důchodu. Volba předčasného důchodu ovlivňuje tedy i výši případných pozůstalostních důchodů.

Tip: Kolik milionů je třeba na předčasný důchod?

Praktický příklad 4) – Práce na plný úvazek v řádném důchodovém věku

Paní Adéla je již dva roky v předčasném důchodu a po celou dobu si přivydělávala na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Do dosažení řádného důchodového věku nemohou předčasní důchodci mít příjem zakládající účast na nemocenském pojištění, při práci na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč a méně je tato legislativní podmínka splněna. Dne 8. 10. 2019 dosáhne paní Adéla řádného důchodového věku a žádná příjmová omezení se na ní již nebudou vztahovat. Po dosažení řádného důchodového věku se bude moci paní Adéla nechat zaměstnat na standardní pracovní poměr na dobu neurčitou, přičemž může mít libovolně vysokou hrubou mzdu.

 

Praktický příklad 5) – Nekrácená sleva na poplatníka

Pan Michal je v předčasném důchodu a má pravidelné roční příjmy z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu. Z příjmů z pronájmu se neplatí sociální pojištění a pan Michal může mít libovolně vysoké příjmy z pronájmu. Pan Michal bude muset i za rok 2019 podat daňové přiznání, přičemž v daňovém přiznání uplatní slevu na poplatníka v plném rozsahu 24 840 Kč. Nárok na základní daňovou slevu na poplatníka mají i předčasní důchodci.

Tip: 6 důvodů, proč nejít do předčasného důchodu

Praktický příklad 6) – Čerpání předdůchodu

Pan Jaroslav odešel do předčasného důchodu 3,5 roku před dosažením řádného důchodového věku. Po roce však potřebuje vyšší měsíční příjem a využije postupné čerpání z naspořených peněz v doplňkovém penzijním spoření formou předdůchodu. Pan Jaroslav bude současně pobírat předčasný důchod i předdůchod, tento souběh je možný.

Praktický příklad 7) – Podnikání s hrubým ziskem do limitu

Paní Alena je od října 2018 v předčasném důchodu. Po celý rok 2019 vykonává vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Příjem ponížený o související výdaje bude mít za rok 2019 ve výši 71 000 Kč. Hrubý zisk je nižší než 78 476 Kč, což je limit pro neplacení sociálního pojištění při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti, a proto může paní Alena současně pobírat předčasný důchod a příjem ze samostatné výdělečné činnosti.

Tip: Mýty o předčasném důchodu

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 28 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY