A co když to na veterině nevyjde, musím zaplatit?

16.09.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Tyhle věci nejsou dvakrát veselé. K naším zvířecím kamarádům, kteří s námi sdílejí naše domovy, máme vřelé vztahy. A když onemocní, děláme pro jejich uzdravení vše. Ale někdy to prostě nevyjde a my se musíme s naším mazlíčkem navždy rozloučit. Veterinární lékař přitom říkal, že to nejspíš klapne. Navíc to stálo fůru peněz. Musím mu zaplatit za zákrok, který k uzdravení zvířete nevedl?

Měla to být banální operace, kastrace kocourka. Jenže po zákroku náš mazlíček chřadl, a nakonec se nám navždy odporoučel. Šli jsme za veterinářem a ten po prohlídce usoudil, že to byla vrozená vada, vyšší moc, se kterou nikdo nemohl počítat.

Zvíře je i není věc

Kdo choval někdy nějaké zvíře, dobře ví, že veterinární péče nepatří mezi levné záležitosti. U zvířecího lékaře necháme čtyřmístnou sumu skoro při každé návštěvě, pokud se tedy naše domácí zvířátko roznemůže. Když se pak bohužel stane, že nám milovaný tvor navždy odejde, i když veterinární lékař sliboval zcela jiný scénář, jsme tak trochu lítostiví a trochu dopálení. Když se zákrok nepovedl, asi bychom měli získat peníze za něj zpět, když už jsme o zvíře přišli, říkáme si.

To však není tak jednoduché. Občanský zákoník říká, že živé zvíře není věc. Má pro svého majitele velký význam a hodnotu, ale to je tak vše. Další úprava stanovena není. „V takovém případě se právně na zvíře budeme stejně muset dívat jako na věc, ale s přihlédnutím k tomu, že je to živý tvor. Už u této kostrbaté definice je zřejmé, že v případě sporu by byl soud velmi složitý, protože v současných zákonech podobná úprava vůbec neexistuje,“ říká brněnská advokátka Jana Hálová.

Podle jejích slov by se vlastně dalo ošetření u veterináře považovat za smlouvu o péči o zdraví, ke které by veterinární lékař použil veškeré své znalosti.

Nezaplacení veterinárních výdajů za léčbu

Zdroj: Shutterstock

Raději se domluvte

Tak už tedy víme, co za právní vztah vzniká, když jdeme se zvířetem na vyšetření nebo zákrok k veterináři. Ale co z toho vyplývá? Pokud máme dojem, že veterinář svou práci nedovedl dobře, protože se zvířátku přitížilo, nebo zákrok nepřežilo, co se dá dělat? Jistě vás napadne, že za zákrok nezaplatíte, nebo budete chtít peníze zpět.

„Určitě bych doporučovala za zákrok zaplatit, i když nedopadl podle vašich představ. Pokud nezaplatíte, vyjadřujete tím, že veterinární lékař nějak zanedbal nebo neodborně odvedl svou práci. Ale kdo vlastně u zákroku byl? Mnohdy zvíře na veterinární klinice necháme, zákrok se provede v naší nepřítomnosti a další den si pro něj můžeme přijít. Nejsme svědky zákroku, neviděli jsme ho. Pak ale těžko můžeme říct, že bylo něco zanedbáno.

Ale i kdybychom u zákroku byli, asi bychom nic nepoznali, pokud nemáme vzdělání veterinárního lékaře. Jinými slovy, abychom dokázali, že se zákrok neodehrál nebo nebyl odveden korektně, budeme muset mít znalecký posudek a s tím se asi budeme muset obrátit na soud,“ upozorňuje advokátka.

Doktorka Hálová radí, abychom se pokusili na náhradě škody domluvit. Veterinář jistě naše pocity pochopí a my si nejspíš uvědomíme, že se opravdu snažil zvířeti pomoct. Je docela možné, že se na nějaké formě odškodnění shodnete. Ale odejít z ordinace bez s bouchnutím dveří a bez zaplacení vyvolá negativní reakci ze strany veterináře. Ta bude jistě spojená s vymáháním sumy za vyšetření či zákrok, ačkoli zvířeti nepomohl.

 

Újmu na duši nejspíš neprokážeme

Rozhodli jste se, že to tak nenecháte, sehnali jste si posudek a chcete nejen nahradit vyšetření, ale taky další náklady, včetně pohřbu zvířete. Navíc chcete náhradu za duševní újmu, protože jste se kvůli celé kauze hodně natrápili.

„Pokud se pustíte do soudního boje, může se vám podařit vysoudit zřejmé náklady spojené se zvířetem. Bude to jeho cena, ke které se dají připočítat také jeho vavříny na soutěžích a genetický zájem ze stran dalších chovatelů, investované peníze do vyšetření a dopravy, a také náklady na pohřeb zvířete, pokud jej vypravíte. Nemajetková újma je veličina, která se dá jen těžko penězi spočítat a zvíře nemá před soudem stejnou pozici jako člověk. S úhradou nemajetkové újmy příliš nepočítejte,“ soudí Jana Hálová a doplňuje, že stížnost na veterináře můžete adresovat Komoru veterinárních lékařů.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel