Topná sezóna začala. Kolik zaplatíte za dřevo a uhlí?

17.09.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Díky kůrovcové kalamitě je dřeva dost, a tak jeho ceny padají. Ačkoli uhlí na světových trzích také zlevňuje, domácnosti si letos za metrák pár desítek korun připlatí. Dražší bude i teplo z uhelných tepláren. Čím se vyplatí podle ekonomů topit? A jak energii ušetřit? 

Pro lidi, kteří vytápí tuhými palivy, jako je například uhlí nebo dřevo, bývá výhodné předzásobit se na topnou sezónu v předstihu. Topivo totiž podléhá sezónním výkyvům, a tak třeba dřevo nebo pelety můžete nakoupit na jaře za nižší ceny než právě teď, na podzim. Kdo to nestihl, musí akceptovat podzimní ceny obchodníků.

Jak vybrat to, čím dopit?

Jak a čím topit?

Zdroj: Shutterstock

Nejlevnější je vytápění dřevem

Do ceny dřeva a uhlí promlouvá mnoho proměnných. Například po velkých vichřicích, kdy jsou polomy, bývá dřeva v lesích habaděj, a tak většinou klesají i jeho ceny. Podobné je to po nynější kůrovcové kalamitě. „Lze čekat pokles ceny dřeva. Majitelé lesů někdy dokonce nabízí dřevo ,nastojato‘ zadarmo, jen za vytěžení,“ uvádí energetický expert Karel Srdečný ze společnosti EkoWATT.

Také podle čísel Českého statistického úřadu je patrné, že například surové smrkové dřevo v letošním druhém čtvrtletí meziročně zlevnilo zhruba o 15 %. Těžba dřeva svépomocí pak zůstává vůbec nejlevnějším způsobem zajištění topiva na topnou sezónu. O takovém dřevu také platí, že zahřívá dvakrát – jednou při práci, podruhé v kamnech.

Kromě dřeva zlevňují také pelety nebo brikety, jež se většinou vyrábí z dřevního odpadu, například z pilin. I renomovaní ekonomové doporučují v současné situaci alespoň přitápět dřevem. „Pokud to podmínky jen trochu dovolí, doporučuji přejít v co největší možné míře na vytápění dřevem, byť třeba jen v obyčejném krbu,“ radí ekonom Lukáš Kovanda.


Čtěte také:

8 nejčastějších chyb při topení

Hrozí Česku blackout? Je to možné?


Cena uhlí jde nahoru

Uhlí na světových trzích zlevňuje ještě výrazněji než dřevo, ale české domácnosti z toho zatím netěží. Naopak si musí připravit více peněz. Metrák hnědého uhlí (Ořech) totiž nyní stojí kolem 350 až 370 korun, zatímco před dvěma lety za něho domácnosti platily kolem 300 korun. Jeho cena se pochopitelně liší podle krajů, ale i jednotliví prodejci dřeva v jednom regionu mohou mít rozdílné ceny, proto se vyplatí po dodavatelích zapátrat.

Zdražovat bude i teplo z tepláren. „Za zdražováním opět stojí zejména růst cen emisních povolenek,“ konstatuje Lukáš Kovanda. Zdražení zmírní snížení DPH, které poklesne od roku 2020. Lidé, kteří topí teplem z uhelných tepláren, zaplatí za topnou sezónu kolem 16 tisíc korun. To představuje meziroční zdražení o stovku.

Teplárny se na novou sezónu připravovaly už během jara a léta. Jakmile teploty poklesnou, zahájí dodávku tepla. „Začínáme ve chvíli, kdy se průměrná denní teplota venkovního vzduchu sníží pod 13 °C ve dvou po sobě jdoucích dnech a podle vývoje počasí nebudou teploty dále stoupat nad 13 °C. Ale pokud se někde začne topit, ještě to neznamená, že to bude napořád,“ vysvětluje Pavel Kaufmann mluvčí Teplárenského sdružení.

 

Chytré vytápění a úspory

Zatímco domácnosti, které jsou napojené na teplárenskou síť, mají teplo bez starosti, lidé, kteří topí v kotlích, se musí na sezónu přichystat. Vhodná je pravidelná revize kotle a pochopitelně i kontroly spalinových cest. Důležitá je také správná obsluha zdroje tepla. „V kotli na uhlí není vhodné topit kusovým dřevem, protože má kvůli konstrukci malou účinnost. Zákon to navíc zakazuje a podle legislativy lze v kotli spalovat pouze palivo předepsané výrobcem,“ upozorňuje Karel Srdečný.

Při rozhodování, jaký kotel zvolit, hraje podle Karla Srdečného často větší cenu komfort obsluhy (například automatický kotel na peletky nebo na uhlí) než samotná cena paliva. „V dobře izolovaných domech je totiž spotřeba paliva malá, lze tedy použít i dražší topivo,“ dodává.

Aby byla spotřeba tepelné energie co nejnižší, je podle Petra Woffa z portálu KupníSíla.cz ideální bydlet v moderním chytrém domě s minimální spotřebou. „Kdo na takové bydlení nemá, ale přesto chce šetřit, musí obětovat trochu pohodlí. Vhodné je nepřetápět interiér, raději si vzít další vrstvu oblečení. Když z domu odcházíte nebo jdete spát, ztlumte topení ještě výrazněji. Tyto rady ale neplatí během nemoci, protože oslabený organismus naopak potřebuje vyšší teplotu vzduchu,“ uzavírá.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ