Unipetrol chce patřit mezi hlavní provozovatele pump na Slovensku

12.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Malacky (Slovensko) 12. září (zpravodaj ČTK) - Český petrochemický holding Unipetrol se chce prostřednictvím sítě Benzina postupně dostat do první trojice největších provozovatelů čerpacích stanic na Slovensku. Při dnešním představení první pumpy Benziny na Slovensku to řekl předseda představenstva Unipetrolu Tomasz Wiatrak. V Česku je Benzina v počtu čerpacích stanic lídrem na trhu.

\"Jsme (na slovenském trhu) na začátku. Chceme, aby rozběh nebyl příliš dlouhý. Chceme získat významné postavení, abychom byli v první trojici na Slovensku i v Česku,\" uvedl Wiatrak.

Loni bylo na Slovensku v provozu více než 900 čerpacích stanic. Nejsilnější postavení na trhu měla s 253 pumpami bratislavská rafinerie Slovnaft, která je částí maďarské skupiny MOL. Do první trojky největších provozovatelů čerpacích stanic na Slovensku patřily také OMV (92 stanic) a Shell (89 stanic).

V dubnu se Benzina po 15 letech vrátila na slovenský trh, když otevřela čerpací stanici v Malackách na západě Slovenska nedaleko hranic s Českem. V zemi pod Tatrami nyní připravuje otevření dalších sedmi čerpacích stanic, které plánuje převzít od jejich dosavadního provozovatele. Transakci teď posuzuje slovenský antimonopolní úřad.

Podle Wiatraka se skupina nejprve zaměřila na jednání o pronájmu nebo převzetí existujících čerpacích stanic na Slovensku, do budoucna by ale mohla přistoupit také k jejich výstavbě, a to včetně samoobslužných pump.

Unipetrol je součástí polské skupiny PKN Orlen, která má aktivity na maloobchodním trhu kromě Česka, Slovenska a Polska také v Německu a v Litvě. Tržní podíl Benziny na celkovém prodeji pohonných hmot v ČR loni stoupl o 1,5 procentního bodu na 23,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK