Ceny ropy kvůli OPEC+ a pochybnostem kolem obchodní dohody klesly

12.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. září (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají. Reagují tak na pochybnosti kolem spekulací o možné prozatímní obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou. Také setkání představitelů aliance OPEC+, která zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojence, nepřineslo žádné rozhodnutí o dalším snížení těžby.

Cena severomořské ropy Brent kolem 19:00 SELČ ztrácela 1,4 procenta na 59,94 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala pokles o 1,5 procenta na 54,87 dolaru za barel.

Jeden z úředníků Bílého domu dnes popřel zprávu agentury Bloomberg, podle které Spojené státy zvažují dočasnou obchodní dohodu s Čínou. Vyhlídky na to, že dvě největší ekonomiky světa učinily určité ústupky v dlouhotrvající obchodní válce, předtím ceny podpořily.

Ceny ovlivnil i komentář nového ministra energetiky Saúdské Arábie. Ten prohlásil, že o případném hlubším snížení těžby se nerozhodne před plánovanou prosincovou schůzkou OPEC.

Na dnešním jednání zástupci OPEC+, kam patří členové ropného kartelu a další země, které s OPEC podepsaly dohodu o snížení těžby, pouze slíbili, že budou dodržovat těžební kvóty, ke kterým se zavázali. Nigérie, Irák a Rusko nyní těžily více, než činí jejich limit, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 59,94 60,81 New York - NYMEX WTI říjen 54,87 55,75

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK