Deficit rozpočtu USA za 11 měsíců překonal jeden bilion USD

12.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. září (ČTK) - Deficit rozpočtu americké vlády za 11 měsíců fiskálního roku překonal hranici jednoho bilionu USD (23,4 bilionu Kč). Výdaje totiž rostly rychleji než výběr daní. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí. Odborníci však očekávají, že v posledním měsíci fiskálního roku vykáže rozpočet přebytek a za celý fiskální rok bude deficit pod jedním bilionem USD, uvedla agentura AP.

Za říjen až srpen dosáhl celkový deficit rozpočtu 1,067 bilionu USD. Loni ve stejném období činil 898 miliard USD.

V samotném srpnu se schodek rozpočtu snížil o 14 miliard na 200 miliard USD. Analytici v anketě agentury Reuters čekali deficit 195 miliard USD. Výdaje v srpnu klesly meziročně o jedno procento na 428 miliard USD, příjmy naopak o čtyři procenta vzrostly a dosáhly 228 miliard USD.

Rozpočtový úřad Kongresu předpokládá, že za celý fiskální rok se schodek rozpočtu prohloubí na 960 miliard USD z loňských 779 miliard USD. V příštím roce by však měl deficit překročit jeden bilion USD a v příštím desetiletí pod tuto úroveň neklesne. Způsobí to vyšší výdaje vlády na sociální zabezpečení a program zdravotního pojištění Medicare a dopad snížení daní z roku 2017.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK