Inflace na Slovensku v srpnu zpomalila na 2,8 procenta

13.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. září (zpravodaj ČTK) - Spotřebitelské ceny na Slovensku v srpnu zpomalily tempo meziročního růstu na 2,8 procenta z 2,9 procenta v červenci. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. V České republice spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly o 2,9 procenta, stejně jako v červenci.

Na Slovensku v srpnu proti loňsku stouply ceny ve všech sledovaných sektorech s výjimkou dopravy, která zahrnuje i ceny pohonných hmot. Nejvíce, o 5,2 procenta, vzrostly ceny v kategorii potraviny a nealkoholické nápoje. Samotné potraviny meziročně zdražily o 5,5 procenta, což je nejvíce od dubna minulého roku.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí ve svých posledních prognózách odhadly letošní inflaci sestavenou podle národní metodiky na 2,5 procenta. To by znamenalo, že ceny zboží a služeb na Slovensku porostou stejným tempem jako loni.

Inflace v zemi roste rychleji než v průměru za celou eurozónu, jejímž členem je i Slovensko. Inflace v eurozóně zůstala v srpnu podle dřívějšího odhadu na jednom procentu, což je hluboko pod cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty.

ECB ve čtvrtek v reakci hlavně na nízkou inflaci a zpomalování ekonomického růstu snížila depozitní úrokovou sazbu na nové minimum minus 0,5 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 517 miliard Kč) měsíčně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK