Ifo: Německo bude mít letos opět největší přebytek běžného účtu

13.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. září (ČTK) - Německo bude mít letos už čtvrtým rokem za sebou největší přebytek běžného účtu na světě. Dosáhnout by měl 276 miliard USD (6,4 bilionu Kč), řekl agentuře Reuters ekonom hospodářského institutu Ifo Christian Grimme. Obrovský přebytek zřejmě ještě zvýší tlak na Berlín, aby pomohl snížit globální nerovnováhu a stimuloval domácí poptávku.

Bilance běžného účtu je širším měřítkem obchodu. Sleduje tok zboží a služeb a také investic do země a opačným směrem.

Druhé místo by mělo patřit Japonsku s očekávaným přebytkem 188 miliard USD. Třetí bude Čína, která by měla vykázat aktivní saldo platební bilance 182 miliard USD.

Naopak v případě Spojených států se očekává schodek bilance běžného účtu, a to 480 miliard USD, což bude nejvíce na světě. Deficit bude značný navzdory obchodní válce s Čínou a dodatečným clům na zboží z Číny.

K přebytku Německa přispívá hlavně to, že mnohem více německého zboží a služeb se prodává v zahraničí, než kolik je dovezeno do země. Německo je největší ekonomikou v Evropě.

Obrovský přebytek Německa už dříve vyvolal kritiku ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, který pohrozil zavedením cel na německá auta. Přebytky Německa ale kritizují také Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF).

Evropská komise (EK) považuje za dlouhodobě udržitelný přebytek bilance běžného účtu šest procent hrubého domácího produktu (HDP). Přebytek Německa je od roku 2011 trvale nad touto takzvanou indikativní prahovou hodnotou, i když se k ní pomalu přibližuje. Ifo očekává, že letos dosáhne 7,1 procenta HDP, zatímco v roce 2015 činil rekordních 8,5 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK