Hoteliéři a restauratéři vítají změny v DPH a novelu zákona o EET

13.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Podporu podnikání a snížení daňové zátěže si slibuje od schválené novely zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) a změn v dani z přidané hodnoty (DPH) Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR). Česko je podle prezidenta asociace Václava Stárka opět o krok blíže k pomoci pohostinství jasnou formou snížení daňové zátěže, uvedl v reakci na dnešní rozhodnutí Sněmovny.

\"Zákon zároveň podpoří podnikání, protože v poslední době se obzvláště na venkově uzavřelo mnoho provozoven, převážně z ekonomických důvodů,\" uvedl Stárek v tiskové zprávě.

EET se rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Spadat pod ní budou hlavně řemeslníci, ale třeba i advokáti, účetní, lékaři a taxikáři. Některé služby a zboží, například vodné a stočné, audioknihy, ale i točené pivo se přesunou do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Sněmovna i přes nesouhlas opozice přehlasovala senátní veto a stvrdila vládní novelu zákona o EET, která tyto změny přináší. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Asociace uvedla, že tento krok znamená převedení DPH v restauracích u pokrmů, nealkoholických nápojů a točeného piva na nejnižší sazbu. \"Naše asociace rovněž podporovala dokončení procesu zavedení EET, protože stávající zákon ukládal tuto povinnost například restauracím, ale už ne stánkům s občerstvením, čímž docházelo k nerovným podmínkám na trhu stravovacích služeb,\" reagoval Stárek. V minulosti bylo podle něj pohostinství stavěno do pozice oboru, který se nejvíce podílí na šedé ekonomice, což asociace odmítala.

Za více než rok fungování EET podle AHR ČR elektronická evidence tržeb nezaznamenala žádné technické problémy. Snížení DPH pro obory s velkým podílem lidské práce, jako jsou malé a mikro podniky, považuje za konkrétní podporu drobných podnikatelů nejen v pohostinství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK