Libra se vyšplhala na sedmitýdenní maximum vůči dolaru

13.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. září (ČTK) - Britská libra se dnes vůči americkému dolaru vyšplhala až na sedmitýdenní maximum díky nadějím, že Británie neopustí Evropskou unii bez dohody. Euro mírně posiluje díky opatření Evropské centrální banka (ECB) zmírňujícímu negativní dopad její záporné depozitní sazby na komerční banky.

Libra se dnes vyšplhala až na 1,2475 USD, později však o část zisků přišla. Kolem 16:30 SELČ si připisovala 0,8 procenta na 1,2433 USD. Euro ve stejnou dobu vykazovalo nárůst o 0,1 procenta na 1,1070 USD.

Libru dnes podpořila zpráva britského listu The Times, že severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) je připravena řídit se po brexitu určitými pravidly Evropské unie, a odblokovat tak jednání Londýna s Bruselem o \"rozvodové\" dohodě. DUP sice tuto informaci popřela, zpráva ale přesto posílila naděje na dosažení dohody.

Libra minulý týden sestoupila až na tříleté minimum pod 1,20 USD, od té doby však posílila o zhruba čtyři procenta. K růstu jí pomohlo schválení zákona, který má brexitu bez dohody zabránit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK