V Česku loni přibylo leteckých incidentů, ústav řešil 91 nehod

15.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Leteckých incidentů v Česku přibývá, loni bylo nahlášeno 91 nehod, což je meziročně o 19 více. O život přišlo 11 lidí. Žádná z nehod se netýkala velkých letadel obchodních společností. Vyplývá to ze zprávy o činnosti Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN), se kterou se v pondělí seznámí vláda.

Podle ústavu si Česko přes mírný nárůst nehod udržuje vysoký bezpečnostní standard ve svém vzdušném prostoru. V této souvislosti ale upozorňuje na rostoucí letecký provoz nad Českem.

Většina nehod se týkala malých letounů do 2250 kilogramů, které havarovaly 69krát. Dalších 22 nehod vyšetřovatelé řešili u parašutistů. Nehody se přitom týkaly všeobecného, sportovního i rekreačního letectví. Z analýzy ústavu vyplynulo, že nejčastější příčinou nehod byla ztráta kontroly nad letadlem v důsledku chybné pilotáže a nedodržení pravidel.

Ústav loni zároveň zaznamenal vyšší počet hlášených mimořádných událostí souvisejících s provozem, technickými podmínkami nebo týkajících se letových navigačních služeb. Loni jich ústav řešil 1206, což je proti předloňskému roku o 3,1 procenta více.

Úkolem Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod je zejména zjišťování příčin leteckých nehod a incidentů a vyhodnocování jejich důsledků. Ústav se v současnosti zabývá mimo jiné případem letu Smartwings z 22. srpna, který absolvoval většinu cesty z Řecka do Prahy pouze s jedním funkčním motorem. Let šetří také Úřad pro civilní letectví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK