Electro World se dostal do zisku, šlo o nejlepší výsledek od 2008

15.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Prodejce elektroniky Electro World se za rok končící letošním březnem dostal do zisku 32,8 milionu korun z předchozí ztráty 5,8 milionu korun. Šlo o nejlepší výsledek firmy od roku 2008, léta předtím byla ve ztrátě. Tržby stouply o 14 procent na 3,7 miliardy korun, uvedla firma ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Firma sice vykazovala zisk už loni, ale pouze za zkrácené 11měsíční účetní období.

Za nárůstem tržeb stály všechny prodejní kanály, nejvíc ale zvyšující se prodeje přes internet. \"Obchodní marže sice nezaznamenala růst v procentuálním vyjádření, avšak díky zvýšení tržeb došlo k jejímu nárůst v hodnotovém vyjádření,\" uvedla společnost. Personální náklady se kvůli nedostatku zaměstnanců na trhu práce zvýšily meziročně o šest procent. Firma na konci účetního období zaměstnávala 682 lidí, meziročně o 49 více.

V letošním roce se chce Electro World soustředit na rozvoj věrnostního klubu. \"Další prioritou taktéž zůstává optimalizace prodejní sítě z pohledu velikosti prodejní plochy, souvisejících nájemních podmínek a zároveň provádění investic k jejímu vylepšení, popřípadě rozšíření o další lokality dle toho, co bude vyhodnoceno jako možné a ekonomicky efektivní,\" stojí ve zprávě.

Sítě Electro World v ČR a na Slovensku koupil v roce 2014 od britské skupiny Dixons Retail slovenský řetězec se spotřební elektronikou Nay. Společnost provozuje v Česku podle svých internetových stránek 19 prodejen. Electro World svoji první prodejnu v ČR otevřel v roce 2002.

Mezi největší prodejce elektroniky patří v Česku dále Alza.cz, Mall.cz či Datart (HP Tronic). Největší tuzemský internetový prodejce Alza.cz loni zvýšil tržby na rekordních 25 miliard korun bez DPH.

Prodej technického spotřebního zboží v Česku se loni zvýšil o 6,6 procenta na 83,4 miliardy korun. Kromě fotoaparátů se více prodávaly všechny kategorie. Nejvíce se zvýšil odbyt v odvětví telekomunikací a spotřební elektroniky, ukazují data průzkumu společnosti GfK Temax.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK