Purdue Pharma požádala o ochranu před věřiteli

16.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. září (ČTK) - Americká farmaceutická společnost Purdue Pharma, výrobce návykového analgetika OxyContin, v noci na dnešek požádala soud ve státě New York o ochranu před věřiteli. Rozhodnutí je součástí snahy o urovnání žalob souvisejících s takzvanou opiátovou krizí v USA. Firma doufá, že se jí tak podaří donutit všechny státy k urovnání žalob.

Na společnost a její majitele, rodinu Sacklerových, bylo podáno více než 2600 žalob. Firmu viní, že při prodeji analgetika používala klamavé praktiky a je zodpovědná za podnícení opiátové krize v USA, která si vyžádala stovky tisíc lidských životů.

Purdue už uzavřela předběžné dohody o urovnání velké části žalob v hodnotě více než deseti miliard USD (234 miliard Kč). Dohoda však nezahrnuje přiznání pochybení. Zhruba dvě desítky států však dohodu nepodepsaly, napsaly agentury AP a Reuters.

Rodina Sacklerových v prohlášení zveřejněném spolu s žádostí o bankrot uvedla, že doufá, že ti, kdo se staví proti nabídce na urovnání, nakonec změní názor.

\"Doufáme, že proces konkurzní reorganizace, který se nyní rozběhl, ukončí naše vlastnictví Purdue a zajistí, že její aktiva budou věnována veřejnému prospěchu,\" píše se v prohlášení.

Purdue Pharma patří k řadě společností napadených u soudu kvůli opiátové krizi, která si podle Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) v letech 1999 až 2017 vyžádala kolem 400.000 životů. Žaloby u soudů podaly státy, města a okresy. Na předávkování opiáty denně v USA zemře v průměru 130 lidí, uvádí CDCP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK