Které zboží a služby příští rok zlevní díky nižší DPH?

24.09.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Do nižší sazby DPH ve výši 10 % se má přesunout řada výrobků a služeb. A to společně se zavedením další vlny EET na jaře 2020. Podívejte se na přehled produktů, kterých se toto snížení dotkne. A kolik díky snížení DPH ušetříte?

Příští rok se můžeme těšit na snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u některých výrobků a služeb. V platnost tato změna pravděpodobně vstoupí v dubnu či květnu 2020. Snížení sazby DPH z 21 % na 10 % půjde ruku v ruce se zavedením další vlny elektronické evidence tržeb (EET), která se má dotknout i malých podnikatelů (holičů, ševců a dalších). Které výrobky a služby se přesunou do snížené sazby daně?

Nižší sazba DPH - je to jisté?

Poslanecká sněmovna v pátek 13. září přehlasovala senátní veto a zavedení nižší sazby DPH pro vybrané produkty a další vlnu EET posvětil již i prezident Miloš Zeman. Nicméně novelu zákona se chystají Piráti i ODS napadnout u Ústavního soudu.

Novela má ulehčit těm, kterých se další vlna EET dotkne.

Změnvy v rozšíření EET a snížená sazba DPH u vybraných produktů by měly nastat od 1. dubna nebo 1. května 2020. Vliv na tom má to, kdy novela vyjde ve sbírce zákonů.

Knihu? Ne! Raději E-knihu!

E-kniha nad tištěnou?

Budou mít e-knihy nižší DPH?

Zdroj: Shuttestock

Vláda šetří přírodu, a proto uvalí nižší 10% sazbu DPH na e-knihy a audioknihy. Obyčejné knížky již mají 10% sazbu DPH.

Zlevní stočné i točené pivo?

A tak ptám se tě bože
proč mé piva nedaníš
jak vodné stočné a on: „proč ne?“

Točené pivo bude mít nižší DPH

Zdroj: Shuttestock

Vláda již při zavedení první vlny EET snížila DPH u stravovacích služeb z 21 na 15 %. A na jaře 2020 půjde sazba DPH u stravovacích služeb ještě níže a to na 10 %.

„Bilance prvního roku s evidencí tržeb v pohostinství v kombinaci se snížením daně na stravovací služby nám ukázala, že i přes nižší DPH se výběr daní zvýšil,“ doplnila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Snížená sazba DPH se bude týkat nealkoholických nápojů, ale i čepovaného piva podávaného jako stravovací či cateringová služba (ministerstvo financí hovoří o točeném či sudovém pivu).

Vláda bojuje s vysokou spotřebou alkoholu v Česku zvyšováním spotřebních daní z lihu, ten ovšem postihne jen tvrdý alkohol. A pivo nám nejspíše zlevní, takže doporučení pro řadového občana - pijte více piva a méně panáků, ušetříte na daních.

Ještě více ušetříte svoji peněženku pitím kohoutkové vody. Sazba DPH bude nižší také u vodného a stočného. To se ovšem nemusí projevit na koncové ceně pro zákazníka, protože řada obcí chystá investice do obnovy kanalizačních sítí, které jsou na mnoha místech republiky v zanedbaném stavu.

Nicméně nový zákon přináší i další absurditu, pizzu, kterou si dáte v restauraci, zdaníte 10% sazbou, ovšem pizzu, jež si objednáte domů, zdaníte 15% sazbou DPH.

Hodinová manželka, holič či krejčí vyjdou levněji

Váš holič může slavit - bude mít nižší DPH na své služby. Čeká ho ovšem EET.

U kadeřníka budete odvádět nižší DPH

Zdroj: Shuttestock

Nižší DPH v hodnotě 10 % se bude týkat i úklidových služeb v domácnosti (úklid vnitřních prostor a mytí oken v domácnostech). Dále ševci budou moci opravovat obuv levněji, oprava obuvi a kožených výrobků se bude rovněž dani pouze 10% DPH.

Další opravy a úpravy s nižší sazbou DPH se budou týkat textilních výrobků, které rovněž budou ošetřeny 10% sazbou DPH.

Podpora cyklistů se projevila nižší sazbou DPH na drobné opravy jízdních kol.

Kadeřnické a holičské služby budou také spadat do nižší sazby DPH ve výši 10 %.

A konečně domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany bude také patřit do 10% sazby DPH.

TIP: Nespolehlivých plátců DPH v Česku ubývá

Květinářky ostrouhají, hrozil střet zájmů

V původní novele byla zahrnuta nižší sazba DPH i pro prodej řezaných květin a podobných produktů (třeba „dekorativního listoví“).

Do poslanecké sněmovny ovšem vláda tento bod neposlala, protože se premiér Andrej Babiš nechtěl zaobírat dalším konfliktem zájmů. Babišův svěřenecký fond totiž vlastní investiční společnost Hartenberg, jež zakoupila většinový podíl ve společnosti HFF provozující síť květinářství Flamengo, jež má největší síť květinářství v České republice.

Kolik ušetříte?

Ministerstvo financí počítá, že lidé snížením DPH na 10 % u řady produktů ušetří přibližně 3,4 miliardy korun. Ministerstvo samozřejmě doufá, že díky další vlně EET vybere více na DPH, jelikož vymizí práce "bez papíru".

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 191 krát

Články ze sekce: DANĚ